iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нови избори!? Три дела за касиране на изборите

Нови избори!? Три дела за касиране на изборите 05_1369724075

Конституционният съд е образувал три дела за касиране на изборите за 42 Народно събрание по три жалби, внесени от депутати на ГЕРБ, става ясно от сайта на съда. Две от делата са по жалби за изцяло касиране на парламентарните изборите, внесени на 22-ри май от ГЕРБ и НФСБ, а третото е свързано с оспорване на вота в Турция от страна на РЗС.

Едното дело е свързано с изборния процес - лоша организация, недостатъчен брой изборни книжа. В искането е отбелязано, че в повечето от секционните комисии е имало представители и застъпници на различни политически партии, но в повечето не е имало такива на политическа партия Национален фронт за спасение на България. Ако във всяка една от секциите е обявена по една недействителна бюлетина на НФСБ, то това дава общ сбор повече от 10 хиляди гласа, достатъчни за преминаването на 4-процентнатата бариера. Докладчик по делото е съдия Пламен Киров. Той е избран за съдия в Конституционния съд от президента през 2006 г., когато президент е бил Георги Първанов.

Другото дело е свързано с нарушения на изборното законодателство при провеждане на изборите в секциите в Турция. В искането е отбелязано, че в Турция са били разкрити незаконно 86 избирателни секции. Освен това изборният ден е започнал при непълен състав на секционните избирателни секции, дописвани са били избиратели, допускани са гласоподаватели без валидни документи за българска самоличност, дублирани са имена на хора в списъците. Докладчик по делото е съдия Благовест Пунев, избран за съдия в Конституционния съд от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд (2006 г.).

Делото под номер 13 е по жалбата на ГЕРБ за обявяване изцяло за незаконни изборите за народни представители за 42-ро Народно събрание. Докладчик по него е Димитър Токушев председател на КС. Назначен е за съдия в Конституционния съд от президента на Републиката (2006). В жалбата на ГЕРБ се казва, че в деня за размисъл е имало агитация, но и е извършено много по-тежко нарушение, свързано със свободното формиране на мнение у гражданите. Според представителите на ГЕРБ волята на избирателите е манипулирана от предаванията, излъчвани по телевизиите TV7 и News7, като на отделни лица от ГЕРБ са приписвани престъпления за манипулиране на вота с напечатването на 350 хил. бюлетини.

в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.