iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишкият университет съди държавата

Пернишкият университет съди държавата 07_1406531191

Четири дела срещу държавата е завел Европейският политехнически университет в Перник. Това показва справка в регистъра на делата във Върховния административен съд.

Наскоро агенцията по акредитация отказа да даде програмна акредитация на вуза за специалностите, по които обучава. По тази причина и правителството не отпусна свободни места за първокурсници от есента. Просветното министерство пък отказва да даде холограмни стикери, без които ЕПУ не може да издаде легитимни дипломи на студентите от първия випуск, които вече са завършили обучението си.

Едно от делата е срещу Министерството на образованието заради отказ за издаване на удостоверения, които са необходими за студентска виза. Конкретният повод е, че по този начин не са издадени визи на петима турски граждани, които да учат психология в Перник. В определението на тричленния състав на ВАС обаче се отбелязва, че на Европейския политехнически университет е отказана акредитация по всички професионални направления, и искането е оставено без разглеждане. По друго дело се атакуват текстове от наредбата за изискванията за приемане на студенти във висшите училища. Университетът в Перник не е съгласен с две от разпоредбите - едната е, че чужденците трябва да представят документ за владеене на български език, издаден от български вуз, а втората - че средният успех по балообразуващите предмети в дипломата за средно образование трябва да е поне 62% от максималната оценка за съответната държава. Жалбата е срещу Министерския съвет, тъй като наредбата се приема с постановление на правителството. Делото е насрочено за края на годината. Сагата със стикерите, без които не могат да се издадат дипломи за висше образование, си има предистория. Преди да заведе делото във ВАС, университетът в Перник водеше дело в Административния съд в София срещу отказа на просветното министерство да даде стикери, без които дипломите за висше образование са нелегитимни. След решението на съда, с което жалбата беше отхвърлена, вузът заведе дело във ВАС срещу цялата наредба, с която се определят изискванията към документите, издавани от вузовете. Казусът ще се разглежда от съдиите през април 2015 г. За ноември пък е насрочено заседанието по делото срещу правителството, което през май прие решение за план-приема на висшите училища. Политехническият университет в Перник обаче не получи право да обучава първокурсници от есента заради отказа да получи програмна акредитация по специалностите, по които обучава.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.