iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Присъда за бившия шеф на Инспекцията по труда

Присъда за бившия шеф на Инспекцията по труда 10_1381212804

Условна присъда от три години с четиригодишен изпитателен срок наложи Пернишкият окръжен съд на бившия шеф на Инспекцията по труда Пламен Коритаров. Наказанието е за поискан и получен подкуп в размер на 1200 лв. лева от управителя на ресторанта в комплекс "Конска" до брезнишкото едноименно село. Делото се гледало в условията на съкратено съдебно следствие, а обвиняемия се признал за виновен. Коритаров ще плати и глоба от 1 000 лева, освен това той няма право да заема ръководна длъжност за срок от 3 години.

През август 2012 г. шефът на инспекцията в качеството си на началник е извършил заедно с колега проверка на заведението, стопанисвано от фирма „Анна ВС“ ЕООД, при която са констатирани нарушения. Дни по-късно през август Коритаров отново извършва проверка на обекта, този път с други служители на инспекцията и още следобеда се обадил по телефона на управителя Ирина Стойнева Стоева като поискал 2 500 лева, за да не съставя нов протокол. Ирина се съгласила, но същевременно съобщила и в полицията. Тя събрала 1 200 лева и ги предала на Кориторов, за да получи протокол, в който констатациите да са, че не са констатирани нарушения. След случая с подкупа Коритаров бе освободен от работа, а малко по-късно и целия клон бе закрит.

За престъплението, извършено от длъжностно лице, заемащо ръководна длъжност законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години. Прокурорът по делото поиска наказание около средния размер, глоба и лишаване от право да заема ръководна длъжност.Като смекчаващи вината обстоятелства той посочи чистото съдебно минало на подсъдимия и като утежняващи- , че е извършил престъплението в качеството му на длъжностно лице и в условията на продължаващо престъпление.

Защитата на Коритаров изрази несъгласие с исканото от прокурора наказание като подчерта, че той се е признал за виновен още по време на досъдебното производство, че престъплението му представлява ниска степен на обществена опасност. Той подчерта в пледоарията си, че Коритаров е безработен, а съпругата му получава само възнаграждение за отглеждане на 9-месечното им дете. Защитата поиска от съда 1 година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок, лишаване от право да заема ръководна длъжност за срок от 1 година и глоба 100 лева.

В последната си дума подсъдимият изрази съжаление за стореното и заяви, че това няма да се повтори. Решението на Пернишкия окръжен съд подлежи на обжалване пред по-горна инстанция.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.