iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съдът обяви скъпите винетки за незаконни

Съдът обяви скъпите винетки за незаконни 07_1468651733

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) обяви скъпите винетки за незаконни. Съдът отмени постановлението на правителството за увеличението им от 1 януари. Тогава най-масовите годишни стикери за леките коли поскъпнаха от 67 на 97 лв.

Нарушен е принципът, че таксата трябва да е равностойна на направените разходи за осъществяване на съответната услуга, смята съдът. Поскъпването не е съобразено нито с реалното увеличение на себестойността на услугите по изграждане и поддържане на пътищата, нито с реалното увеличение на доходите на граждани и фирми. Миналата есен регионалният министър Лиляна Павлова и шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров се оправдаха, че за пътищата и магистралите са нужни повече средства, а единственият начин те да се осигурят е да се увеличат приходите чрез по-високи пътни такси.

Прокуратурата беше на страната на жалбоподателите от Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи. Аргументите бяха, че промените са направени потайно, без обосновка и без обществено обсъждане. Вчера Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви, че ще обжалва, и предупреди, че няма начин да се връщат пари на шофьорите.

Цените на винетките остават в сила до произнасянето на ВАС. Въпросът е какво следва, ако и той отмени тарифата. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) отказаха да влизат в хипотези, но заявиха, че дори да се отмени постановлението, това не означава връщане на старите цени. Преди месец шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров коментира, че за него не съществува хипотезата тричленният състав на ВАС да не се произнесе в полза на АПИ. "За такава хипотеза можем да си говорим, ако Луната падне на Земята", каза той. И тогава Лазаров настоя, че се оспорва процедурата, а не цената на винетките.

Според Административнопроцесуалния кодекс в 3-месечен срок агенцията трябва да поправи всички правни последици от отменения акт. Това е достатъчен срок да се приеме нова тарифа, този път като се спази законът. По закон обаче решението за отмяна на тарифата ще влезе в сила още от деня на обнародването му в "Държавен вестник". Остава въпросът на какви цени ще се продават през това време винетките и въобще ще се продават ли.

"Регионалното министерство и пътната агенция нямат план за действие", заяви вчера Николай Димитров от Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи. Според него всеки, който е купил винетен стикер през 2016 г., ще може да си потърси правата по съдебен ред след решението на ВАС, но ако изтече тримесечният срок, в който МРРБ и АПИ са длъжни да уредят задълженията си към гражданите. Според Димитров по груби сметки може да се окаже, че държавата дължи над 100 млн. лв. от разликата между старите и новите винетки.

Преди дни обаче ВАС излезе с тълкувателно решение, че гражданите не могат да водят дела за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди от подзаконов нормативен акт, какъвто е постановлението на МС за промяната на тарифата за винетките. В периода от приемането на нормативния документ до отмяната му той е законен и съответно не може да има незаконна вреда, постанови съдът. Това означава, че ако някой желае да си върне парите, трябва да води гражданско дело.

МОТИВИ

Използването на пътищата е част от конституционно признатото право на свободно придвижване в страната, а увеличението на винетните такси ограничава тези права на българите, пише в мотивите на ВАС. Така се ограничава още правото на достъп до медицинска помощ, правото на образование и свободата на движение, установена в ЕС. С това, че ползването на пътищата е право по конституция, съдът оборва доводите на МРРБ, че ползването на пътищата поражда задължение за плащане на винетна такса за превозното средство. ВАС не намира и неоспорими доказателства, че проектът на решението е бил предварително публично достъпен. Така съдът доказва тезата, че решението на правителството бе взето непрозрачно и без финансова обосновка.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.