iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Търсят пари за детските и ниските пенсии извън бюджета

Перник снимка: за хората и събитията - пари за детски надбавки

Увеличение на пенсиите, които са в размер до 200 лв., и на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст на 270 лв. е под въпрос. Пари за това в проекта за държавен бюджет за 2012г. не са предвидени.

„Предстои да бъдат потърсени възможности за осигуряването на допълнителни 16 млн. лева, които са необходими за изплащане на майчинските през следващата година, ако размерът им бъде повишен от 240 лв. на 270 лв. Ще бъде направен и анализ на възможностите за отпускане на средства за повишаване на най-ниските пенсии от средата на следващата година”, поясни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той представи на пресконференция в Министерския съвет основните параметри на бюджета на Държавното обществено осигуряване, одобрени вчера от кабинета.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков увери, че разчетите за необходимите допълнителни средства ще бъдат направени в следващите седмици, след което ще бъде взето и решение дали може да се заложи нарастването на тези разходи. 

„Следващата седмица правителството ще одобри предложението за увеличение на минималната работна заплата за страната от 270 лв. на 290 лв. от април 2012г”, заяви министърът на труда и социалната политика.

Той допълни, че кабинетът  е взел решение минималните осигурителни прагове за 35 икономически дейности да бъдат увеличени с 4,5 %, колкото ще бъде ръстът на средния осигурителен доход за страната за следващата година. „Това са тези прагове, за които не бяха постигнати договорености между представителите на бизнеса, синдикалните и работодателските организации”, уточни министър Младенов.

По думите му в бюджета на ресорното министерство за следващата година са заложени допълнително 7 млн. лв., които ще бъдат изразходвани за изплащането на семейните помощи за деца с увреждания. „Тази помощ е обвързана с минималната работна заплата и във връзка с нейното увеличение трябва да бъдат осигурени допълнителни средства  за плащанията”, допълни министър Младенов.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.