iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

6 и 7 март са били черни за железниците

6 и 7 март са били черни за железниците 04_1427891491

По жп линиите в страната има свлачища, снегове и наводнения, които спряха трафика 13 пъти само за миналия месец. Това сочи информация от железниците.

Черен за железницата се оказаха 6 и 7 март. Тогава лошото време повреди контактната мрежа, а на релсите паднаха дървета, големи камъни и дори електрически стълб. Прекъснато бе движението между Пазарджик - Стамболийски, Тулово - Змейово, Велинград - Цветино, Разлог - Белица, Якоруда - Аврамово и Цветино - Аврамово В тези участъци има паднали скални маси и паднал електрически стълб върху железния път.

На 6 март по обяд в района на спирка Цепина дерайлира локомотивът на пътническия влак от Добринище за Септември. Причината за произшествието бе

удар в скала, паднала върху железопътната линия

Ден по-късно заради снежни преспи не се движеха и влаковете в отсечката Мост-Книжовник, която е част от линията Димитровград-Подкова. Заради лошото време трафикът между Велинград и Добринище бе възстановен чак на 13 март. Заради нанесените големи щети по трасето на теснолинейката до края на април влаковете са с променено разписание.

Инцидент с паднала скала става и на 9 март, когато локомотивът на бърз влак от Варна за София е ударен в движение от скала между гарите Мездра-юг и Зверино. Вследствие машината излиза от релсите с едната си колоос. Същият ден заради подкопаване на устоите на моста от придошлата река Струмешница е спряно движението между гарите Генерал Тодоров и Петрич.

На следващия ден електрическата мотриса на пътническия влак от Горна Оряховица за Стара Загора се удря в паднала скала на релсите между гарите Плачковци и Кръстец и излиза от линията. На 16 март по същата причина рано сутринта е прекъснато движението в същия участък. На 14 март паднали скали спират трафика между Разменна и Храбърско и по този начин става невъзможно пътуването между София и Перник през Волуяк.

3 дни по-късно дизеловата мотриса „Дезиро”, пътуваща от Троян за Левски, се удря в паднала на линията скала в участъка между спирките Абланица и Хлевене.

По данни на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) 10 отсечки от няколко важни линии

са рискови заради свлачища

4 от тях са разположени по протежение на линията Русе – Горна Оряховица – Дъбово. Едно от активните свлачища е в междугарието Плачковци - Кръстец, други са между Кръстец - Радунци, Самоводене - Велико Търново, а последното заплашва гара Плачковци.

По линията София – Мездра – Горна Оряховица – Варна най-застрашен е участъкът между гарите Зверино и Мездра-юг. Откъм Видин рискови са участъците от Димово до Срацимир и от Срацимир до Видбол, уточняват от НКЖИ. По жп трасето между Троян и Свищов опасност от свлачища има по линията от Ловеч до Троян. Особено много са рисковете по теснолинейката Септември - Добринище, където са се активизирали свлачища в участъка от Варвара - Долене - Костандово.

От НКЖИ информират, че кантонерите наблюдават непрекъснато районите, където има най-голяма опасност от свлачища или срутища. За да се намалят рисковете, през повечето от тези участъци влаковете преминават с намалена скорост.

Пускаме обновени линии за 1,6 млрд. лв.

По модернизацията на линията между Първомай и Свиленград е свършена около 70% от работата.
До края на годината трябва да бъдат завършени 3 големи жп проекта, информират от Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ). В най-напреднала фаза на физическо изпълнение от 90% на първия етап е модернизацията на линията между Пловдив и Бургас, която се финансира по ОП „Транспорт” (2007-2013). В момента се работи в отсечките Стара Загора-Завой-Зимница и Церковски-Карнобат-Бургас. Обща стойност на проекта след проведените търгове е над 470 млн. лв.

Вторият голям проект, от чието завършване зависи да не загубим пари от ОПТ, е втората фаза на реконструкцията и електрификацията на линията Пловдив-Свиленград, между Първомай и Свиленград. Досега е свършена около 70% от работата. Все още предстои отчуждаване на земи в района на Симеоновград, където вече върви уведомяването на собствениците. От НКЖИ вече са подадени необходимите документи в МРРБ за издаване на разрешение за строеж на GSM-R кули Симеоновград-запад, Преславец, Бисер. Най-голямо изоставане има по модернизацията на отсечката Септември-Пловдив. Там е свършена 43% от работата.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

01-Април-2016

31-Март-2016

01-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.