iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


90% от Пирин няма да бъдат докосвани

90% от Пирин няма да бъдат докосвани 02_1425126901

В планината Пирин над 90% са зоните за ограничена човешка намеса, като те ще останат непокътнати. Планът е заложен в управление на планината, който бе обсъден преди ден в Разлог на финална дискусия преди стартирането на общественото обсъждане през юли т.г.

Мярката ще гарантира опазването на уникалното биоразнообразие, флора и фауна в парка. Документът предвижда още опазване и съхранение на вековните гори и водите.

Под изключително строга охрана и защита ще бъдат вододайните зони, където е водохващането за целия район на Банско и Разлог. Предвижда се и строга забрана за къпане, пране и миене в реките и езерата. Ограничава се и уловът на пъстърва - до 8 броя на риболовец.

Тревожни данни обаче бяха изнесени от доц. Щерев от НСА. Негово изследване показва, че всекидневно през активния зимен и летен сезон колите, които се качват до Бъндеришка поляна и Шилигарника, изгарят по 9 тона бензин. Негативно отражение оказва на флората пасането на стадата в парка. От животните има опасност за замърсяване на водите.

Хижите, които нямат мобилни пречиствателни инсталации, ще бъдат задължени в кратък срок да поставят такива. Зоната за туризъм от сегашните 1100 хектара се увеличава на 3900 хектара. Това се прави, за да се адаптира планът към Хартата за устойчиво развитие на ООН, според която при изработване на плановете за управление на защитени територии освен екологични е задължително да се включат и социално-икономически, и демографски фактори. Зоната се привежда и към европейските и световните стандарти, според които до 15% от териториите от национални и природни паркове се определят за спорт и туризъм.

Обособяват се и зони за палаткови лагери и се трасират нови 20 пешеходни маршрути. Ще се регулират алпинизмът и скалното катерене. Категорични забрани има за шум, за ползването на моторни шейни или АТВ и ще се ограничи рязко достъпът на автомобили в парка. Очаква се до края на октомври съгласувателните процедури за плана да минат през Висшия екологичен експертен съвет и той да бъде внесен за одобрение в Министерския съвет.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.