iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Български производители на тютюн тръгват към Гърция

Български производители на тютюн тръгват към Гърция 02_1423837852

Производители на тютюн масово се стягат за гурбет. Причината са
ниските изкупни цени на тютюна и заради тях те ще поемат зад граница. Голямото преселение ще започне след месец.

„Тръгваме към Гърция. Това тук не се търпи повече. Искаме достойно заплащане на къртовската ни работа. Нищо друго", твърдят земеделци от Пиринския край.

За миналогодишната реколта им обещавали цена от 7-8 лева за килограм, тъй като качеството на продукцията е много добро. Фирмите обаче им дали средна цена от 4,50-5,00 лева за килограм. Затова ще работят сезонно на полето в съседна Гърция. Гръцки земевладелци вече обиколиха селищата в Неврокопския край в търсене на работливи тютюнджии. Комшиите от южната ни съседка вървят от село на село и се договарят с нашенците за работа по тютюневите ниви оттатък границата. Договори не се подписват, всичко е на мъжка дума. Стискат си ръцете и нашите хора заминават. Повечето потеглят след 15 март, за да засадят тютюна. Те се трудят по нивите в Северна Гърция, в районите на Катерини и на Солун.

„Тази година страшно много хора ще изкарват пари в южната ни съседка. Рекорден брой съселяни ще поемат на юг, гърците наемат допълнителна работна ръка, тъй като са увеличили площта на нивите си", твърди бившият кмет на гърменското село Рибново Мустафа Авдиков.

Надницата на нашенците е между 20 и 30 евро. Щом започне брането, получават по 1 евро за всяка низа от „зеленото злато". Има добри берачи, които могат да си докарат надница и от 35 евро. Едно е сигурно – тази година хиляди земеделци от общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча и Гърмен ще поемат по пътя към Гърция.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.