iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Бърза помощ" ще ходи в ромските махали с полиция

"Бърза помощ" ще ходи в ромските махали с полиция 12_1418120509

В ромските махали полиция ще пази "Бърза помощ". Може да има и съдебни процеси, ако "расовите заплахи" на здравния министър се изпълнят.

Сигурността на екипите на "Бърза помощ" в рисковите за нападения райони все пак ще бъде осигурявана от МВР. За това се разбраха здравният и вътрешният министър Петър Москов и Веселин Вучков. Заради огромния брой нападения над спешни екипи - 227 за по-малко от година, Москов настоя кметовете да осигурят сигурността на медиците в ромските махали. Той дори обяви, че от вчера линейките няма да ходят на адреси, където вече е регистрирано нападение, освен ако не им е гарантирана сигурността.

Москов и Вучков се срещнаха вчера и решиха: "директорите на центровете за спешна медицинска помощ и директорите на областните дирекции на МВР са задължени да предприемат колективни действия за локализиране на местата, където са констатирани прояви на насилие над спешни медици", съобщиха от МЗ. Директорите ще синхронизират дейността на екипите на спешната помощ и на структурите на МВР по региони при посещения на спешни екипи в "рисковите" места.

Москов ще се срещне и с представители на ромските общности, както и с членове на сдружението "Национална мрежа на здравните медиатори", на която ще иска "поемане на ясен ангажимент за съдействие спрямо екипите на спешна помощ", обявиха от МЗ.

В много случаи екипите, когато са повикани в ромски махали, закъсняват, отвърна лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев пред Нова телевизия. Това не оправдава каквато и да е агресия, но когато роми отидат със собствен транспорт в някои лечебни заведения, не им се обръща достатъчно внимание, допълни той. Ромите извършват само дребни престъпления - защо не се говори за бялата мафия и източване на НЗОК, попита Кънчев здравния министър. Според ромския лидер има вероятност министърът да е видял, че няма да се справи със здравеопазването, и затова си търси повод да се махне от поста, правейки дискриминационни изказвания.

"Лекарите нямат вина за липсата на добра структура и организация от страна на държавата по отношение на спешната помощ, още по-малко за липсата на достатъчно линейки и екипи, закъснели при изпълнението на адреси", напомниха пък от лекарския съюз. Оттам дори обмислят решение цялата система на "Спешна помощ" да спре работа за един ден. "Може би тогава обществото ще осъзнае какво означава да се живее без спешна медицинска помощ", се казва в декларация на съсловната организация.

Междувременно беше регистрирано ново нападение над екип на "Бърза помощ". Инцидентът се е случил в Исперих, където криминално проявен мъж ударил фелдшер, дошъл да му окаже помощ. Екипът се отзовал на повикване в дома на 49-годишен мъж, не от ромски произход, който се е оплакал от задух. Според Дарик радио още при пристигането на екипа пациентът се държал агресивно. Той ударил фелдшера веднъж с юмрук в лицето и му спукал устната. По преценка на Районната прокуратура в Исперих не е образувано досъдебно производство, а проверка по Наказателния кодекс. В неделя пиян младеж от Радомир, закаран в неадекватно състояние в Спешното отделение в болницата в Перник, удари дежурния лекар с юмрук в лицето и му сцепи устната.

ПРАВА

"Българският хелзинкски комитет изразява особено дълбоко смущение от расистката заплаха, отправена от министъра на здравеопазването в България, че гражданите, живеещи в ромските квартали, ще бъдат лишавани от спешна медицинска помощ, освен "когато е възможно и както е възможно" - с полиция или след "споразумение с местни "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация" - за "наказание" за твърдени нарушения", гласи позиция на адвокат Маргарита Илиева от БХК.

"В България наказателната отговорност е лична, а не колективна. Тя се носи само от виновни лица и не се налага с произволно отнемане на животоспасяваща здравна грижа от изпълнителната власт. Наказателната отговорност се установява от българския съд и той определя наказание, което е установено в българския закон", посочва адвокат Илиева. "Лице, което не разбира това, не следва да упражнява българска публична власт. Такова лице не разбира правовия характер на тази държава и невъзможността тя да бъде расова машина за ликвидиране на човешки животи. Мислите, изразени от министъра, би следвало да са погребани с трупа на Адолф Хитлер", пише Илиева.

БХК ще предостави правна помощ на граждани, пострадали от евентуално изпълнение на тези расови заплахи, казва адвокат Илиева.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.