iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


До 45% от абонатите се отопляват от щранговете на парното

До 45% от абонатите се отопляват от щранговете на парното 02_1424684636

Само от щранговете се греят между 15% и 45% от абонатите на топлофикациите у нас, а за година 35-40% от топлината, която влиза в сградата, „потъва” в сградната инсталация.

Ако абонатите, които не ползват парно и са демонтирали радиаторите си, спрат да плащат за сградна инсталация, то съседите им, които ползват, ще плащат с 6-18% повече топлина. В същото време отказалите се ще плащат с 33% по-малко, за да се отопляват, защото така или иначе в дома им влиза топлина от вертикалните тръби на инсталацията.

Това сочат данните на Асоциацията на топлофикационните дружества в България. Нейният председател Илия Николаев ги обяви пред депутатите от енергийната комисия в парламента в края на миналата седмица. Повод за това беше предложението на Валери Симеонов от Патриотичния фронт с промяна в Закона за енергетиката да се позволи на отказалите се от парно да не плащат сградна инсталация. „Това означава, че

изрядните клиенти ще бъдат натоварени

– без да ползват тази енергия, те ще я плащат“, посочи Николаев.

Предложението на Патриотичния фронт беше отхвърлено от комисията въпреки доводите им, че плащането на сградна инсталация от тези, които не ползват, противоречи на Закона за защита на потребителите. С последните промени в него бяха въведени текстове от европейската директива, според които клиентите имат право да не плащат, ако им се предоставя непоискана услуга. От Министерството на енергетиката обаче контрираха, че това не е така. Сградите, които са се включили към топлофикация преди години, са го поискали и затова сега са с централно парно. Ако някоя сграда иска да се откаже, има ред, по който това може да стане, обясниха от ведомството.

Според Валентин Николов от ГЕРБ за право на отказ на отделен абонат може да се помисли, но само за блокове с хоризонтална инсталация, в които всеки апартамент си има собствен топломер.

Статистиката на Асоциацията на топлофикациите никак не е учудваща на фона на данните за свалените радиатори. В София например почти всеки пети радиатор е демонтиран.

Като бройка демонтажите са над 220 хиляди. В Бургас обаче едва 20% от абонатите ползват и парно, и топла вода. Останалите ползват само водата.

Данните за демонтираните радиатори са изключително важни за тази зима. Причината е, че с промените в Наредбата за топлоснабдяването топлофикациите вече са длъжни да подават към сградите количество топлина, отчитайки всички демонтирани отоплителни тела. Тоест по действително инсталирана мощност на сградата, а не по проекта такава. Това би следвало да се усети при изравняването, защото пак с промени в същата наредба сметката за тази зима се формира по изчислителен път на база на миналогодишното потребление. Според топлинни счетоводители това ще намали плащанията за сградна инсталация с между 10 и 50 на сто.

Освен това от тази зима абонатите вече имат право сами да избират какъв да е процентът на сградната инсталация, която плащат. Това им право обаче не се рекламира нито от топлофикациите, нито от топлинните счетоводители. Причината е, че ако някой блок избере много нисък процент, сметките на неползващите парно ще паднат, но на тези, които се топлят, ще скочат много.

Добрата новина за абонатите, но най-вече за тези, които се греят с алтернативно гориво, е, че вече

няма да плащат през сметките за ток

за неефективно произведената топлина от топлофикациите. В промените на Закона за енергетиката депутатите приеха, че НЕК вече няма да им изкупува по високи цени тока, ако не е произведен ефективно. С това в системата ще бъде постигната икономия от над 100 млн. лв. Очаква се промените в енергийния закон да бъдат приети в пленарна зала тази сряда.

Тарикат се къпе от лирата в банята

Тарикат в „Обеля“ намерил как, след като плаща за сградна инсталация, да не плаща за топла вода. Това разказаха пред „Монитор“ негови съседи. Човекът направил байпас на лирата в банята и вместо да се къпе на душа, се хигиенизирал с водата във вертикалния щранг.

Това обаче изпразвало системата и лирите на съседите изстивали. След като многократно им се налагало да запълват инсталацията, се досетили каква може да е работата. Спретнали набързо проверка и хванали тариката.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.