iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ЕВН иска средно увеличение на тока със 7% от 1 юли

ЕВН иска средно увеличение на тока със 7% от 1 юли 02_1425129242

От 1 юли енергото в Югоизточна България ЕВН ще поиска средно със 7 на сто по-скъп ток. Това ще се отнася за клиентите на ниско напрежение.

ЧЕЗ и "Енерго-Про" не оповестиха процентите увеличение на цената, които ще предложат на енергийния регулатор.

Според чл. 36а от Закона за енергетиката доставчиците на ток и операторите на мрежата са длъжни в края на всеки февруари да оповестяват в средствата за масова информация предложението си за утвърждаване на новите цени или за изменението на действащите цени, а до края на март да го внесат в регулатора.

Процентът, оповестен от ЕВН, се отнася само за увеличение на сегашната крайна цена и не отразява промените в тарифите, които ще поискат всички останали по веригата – производителите на ток, Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и НЕК. По-конкретно от енергото в Югоизточна България предлагат дневната тарифа да скочи с 6,62% до почти 22 стотинки на киловатчас. За нощната тарифа енергото иска 8,9% увеличение до близо 11 стотинки за киловатчас. Според ЕВН това ще доведе до увеличаване на месечната сметка с 3,45 лв. до 52,80 лв. при консумация от 200 квтч дневна енергия и 70 квтч – нощна, пише "Монитор".

Тези цени на ЕВН са формирани при искания за вдигане на процента на технологичните разходи до 10,62%, признаване на невключени в цената 45 млн. лв. извършени инвестиции, нови такива за 137 млн. лв. и разходи за балансиране от 4,75 лв. на мегаватчас.

Вдигане на надценката на крайния снабдител до 3% ще е другият основен момент в предложението на енергото.

По същите пера и в посока увеличение или пълно признаване на разходите ще бъдат исканията и на ЧЕЗ и "Енерго-Про", стана ясно от съобщенията им. Те обаче не бяха подкрепени с конкретни стойности. От ЧЕЗ посочиха, че ще искат да им се признаят направени инвестиции от 159 млн. лв. за последните две години. От "Енерго-Про" пък посочиха, че планират по 66 млн. лв. капиталовложения в следващите три години.

Реалното поскъпване на крайната цена зависи в голяма степен обаче от цената на микса на НЕК. От държавната компания тази година не оповестиха никаква прогноза. От пресцентъра на НЕК обясниха, че не могат да дадат цифри, докато нямат определени квоти от регулатора за изкупуване на ток от различните централи. Както и докато самите централи не дадат своите искания за промяна на цените. Влияние върху цената на микса ще окажат и резултатите от преговорите за намаляване на цените на двете американски централи, чийто ток по договор се изкупува задължително, предаде БГНЕС.

От АЕЦ "Козлодуй" казаха, че няма да искат промяна на цената от 1 юли. И напомниха, че НЕК към момента им дължи 140 млн. лв., съобщи БНР. Всички енергийни предприятия, чиито цени се регулират, трябва да подадат заявленията си до 31 март. Това ще става пред новата Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която вече трябва да е избрана от НС.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.