iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Готвачи, сладкари, електро­ и газови техници и системни програмисти ще бъдет обучавани по програма

Готвачи, сладкари, електро­ и газови техници и системни програмисти ще бъдет обучавани по програма 11_1415884516

Ще обучават готвачи, сладкари, електро­ и газови техници и системни програмисти по стандарт, изработен от бизнеса и образователни експерти.

Изработването на стандартите е част от българо-германски проект за подобряване на възможностите за трудова заетост на младите хора у нас.

„Ако досега образованието е било водещо и ние сме определяли учебното съдържание, то сега питаме бизнесът на какво да научим децата”, обясни пред „Монитор” директорът на професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново Татяна Данчева. Задачата на работодателите при изготвянето на стандартите е била да заявят какво трябва да умеят кадрите, наети на съответните длъжности. На тази основа експертите са изготвили стандартите като знания, умения и компетенции, които да усвои ученикът. „Оказва се, че изискванията на бизнеса все по-бързо нарастват и се променят. Бизнесът е поставен в динамична сред и за да оцелее самият той, трябва да се променя”, допълва още Данчева. Така например готвачите трябва да притежават знания в сферата на технологията, хранителните продукти, икономиката и дори от сферата на предприемачеството.

„Всички постижения на този проект могат да служат за фундамент на дуалното обучение. Методите на изработване на стандарта могат да се приложат и за останалите професии”, заяви един от експертите, работили по проекта, Петя Цонкова.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.