iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Храните няма да поскъпват

Храните няма да поскъпват 11_1416926847

Тази година не се очаква хранителните продукти да поскъпнат по време на предстоящите празници.

Това заяви Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, пред "Новинар". Той добави, че търговците ще предложат достатъчно богат избор на клиентите и не се очаква недостиг на даден продукт. Ако все пак се стигне до подобна ситуация, то тя ще бъде компенсирана много бързо, но е възможно цената на липсващата стока да се повиши.

Стойчев обясни, че към момента оборотите вървят слабо, но се очаква към Коледа покупките да скочат. Въпреки това той предупреди търговците да не се презапасяват със стока, защото последните години станало ясно, че впоследствие се налагало да хвърлят половината или да я продадат на безценица.

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата българинът вече е с друга култура на хранене. Показателен е случаят с халвата, която все по-малко се употребявала по Заговезни.

Това нанесло сериозни загуби на производители, които правили по 100 тона, а успявали да продадат едва половината.

Статистиката показва, че ядем 85 процента чужда стока и едва 15 на сто родна. Стойчев обясни, че очаква търговците да презентират стоката си промоционално, но се съмнява, че в действителност ще е с намалена цена.

Междувременно проучване показа, че над 20% от българите харчат неразумно парите си по време на коледните и новогодишните празници. Това от своя страна води до влошаване на финансовото състояние на домакинствата, съобщиха кредитни консултанти.

Съветът на специалистите е хората да предвидят внимателно разходите си, за да не задлъжнеят прекалено много. Това най-видимо се отразява през януари, когато пристигнат сметките за ток и парно или дойде време за вноските по кредити.

Според експертите финансовата култура на българина се повишава плавно през последните години, а тегленето на потребителски заем за посрещане на Коледа и Нова година вече е рядкост, но неправилното планиране на празничните разходи продължава да се разраства като тенденция.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.