iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хранят децата в детски градини предимно с хляб и месо

Хранят децата в детски градини предимно с хляб и месо 12_1450278104

В детските градини във Велико Търново и областта децата масово се хранят с много хляб и месо, като това е за сметка на оскъдното приемане на млечни продукти и зеленчуци. Това е показала проверка на Регионалната здравна инспекция.

Хлапетата получавали средно по 84 грама хляб и други тестени изделия на ден при норма от 50 грама, нисък прием на зеленчуци – 112 вместо необходимите поне 193 грама на ден, два пъти по-висока консумация на месни продукти, както и седем пъти по-малко от нужното количество плодови и зленчукови сокове и ядки. За последният пропуск от персонала на градините обяснили, че избягват да поръчват натурални сокове, тъй като предлаганите на пазара били пълни ментета.

Здравните инспектори отчитат също, че доставяните в детските градини и забавачкитехранителни продукти често не отговарят на наредбите за здравословното хранене, а цените им са доста завишени над пазарните. Вина за пропуските имали и някои от доставчиците, които закъснявали и не карали в срок зявените продукти. За установените съществени нарушения в храненето на децата и учениците са издадени общо 33 предписания.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.