iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Качват се цените на елхите

Качват се цените на елхите 11_1416994841

Днес пише, че коледните елхи през тази година ще са по-скъпи. Всеки момент се очаква по пазарите и улиците да започне да се продава естественото дръвче, което е символ на един от най-хубавите християнски празници.

Изкуствените такива обаче вече красят големите вериги магазини. Цените обаче тази година ще са по-високи и на двата вида.

Изкуствените дръвчета са все по-разпространени и предпочитани от хората, защото не правят боклук вкъщи, информира „Всеки ден". Повечето от тях са произведени в Китай. Различни са по цветове, видове и размери. Човек може да си купи дори елха с шишарки. Изкуствените елхи започват от 7 лева. Толкова струват белите такива с размер 80 см. Ако искате да е в традиционния зелен цвят, същият размер струва 13-14 лева, докато миналата година вървеше по 11 лева.

120-сантиметровото дърво върви между 50 и 65 лева в зависимост от цвета и вида материал. 180-сантиметровите елхи вече минават 100 лева и стигат докъм 120 лв. Според запознати тази височина е най-предпочитана от хората. За сравнение цената на тези елхи миналата година беше около 80 лева. По-високите 220 сантиметра дръвчета се продават за около 160 лева.

Подобно е поскъпването и при живите елхички. Обикновената такава с височина 140-150 см се търгува за около 70-80 лева. Миналата година такава можеше да се купи по 60 лева. По-екзотичните видове са и по-скъпи. Кавказката ела от същите сантиметри се продава за 130 лева. Подобна е цената и на сребристия смърч. Ако искате да украсите дома си със смърч джудже с размер 150 см, пък ще трябва да се бръкнете със 160 лева. Най-евтино излиза обикновеният смърч, като за 150 см ще трябва да платите 50 лева.

Живи коледни елхи в саксии

Много българи вече се ориентират към живите коледни елхи в саксии. Техните цени за среден размер са над 60 лева. Продавачите твърдят, че от няколко години живите фиданки са хит и макар да са по-скъпи от отсечените елхи, хората ги предпочитат. Причината е, че след празниците всеки може да си засади елхата пред блока или в градината, или пък да си я сложи на терасата и така да я използва няколко години. Колкото по-малко време елхата престои в саксията, толкова по-голям е шансът да оцелее после в земята, смятат експертите.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.