iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Камъни паднаха върху колата на младо семейство

Камъни паднаха върху колата на младо семейство 02_1423750765

Паднали камъни се стоварили върху колата на младо семейство с бебе, което оцеляло като по чудо. Те пътували към туристическата атракция Чудните мостове в община Чепеларе.

Шофьорът Андрей Цеков от пловдивското село Граф Игнатиево едва успял да овладее автомобила, в който били съпругата му Иглика и синът им на година и половина. Въпреки съветите, че нямало смисъл да си търси правата в съда, младият мъж, който е родом от македонския град Скопие, решил да направи точно обратното. Целта му била общината да обезопаси срутищата, за да няма в бъдеще пострадали невинни туристи.

Пътуване

„Планирахме пътуването до Чудните мостове с много голямо желание. Това ни бе последният ден от отпуската. Тръгнахме с радост, внимателно и спокойно. Детето ни беше на задната седалка и спеше. Като наближихме разклона за Чудните мостове, изневиделица видяхме как колата пред нас зави много рязко и докато се усетим, осъзнаем какво се случва, върху нашата кола започнаха да падат камъни”, разказва за перипетиите Иглика. Няколко месеца по-късно младата жена все още не може да повярва, че въпреки огромните камъни, изсипали се върху автомобила им, са се разминали само с уплаха. Тя продължава да живее в стрес при мисълта какво е можело да се случи. Двугодишният є син плаче и да не иска да се вози в кола.

Кошмар

„От ударите по колата от падащите камъни жена ми и аз много се уплашихме. Тя започна да вика: „Какво стана? Олеле измряхме, Андрей, детето!...”. Нямахме време да помислим дори. Всичко стана толкова бързо”, разказва шофьорът. Пътят към Чудните мостове е с две ленти, не особено широк, но удобен за пътуване. Пред колата на Цекови се движел друг автомобил, който първи пострадал от внезапно възникналото срутище. „Изведнъж колата пред нашата наби рязко спирачките. Те спряха вляво, но аз не разбрах защо. Секунда по-късно видях камък, който се търкаля до колата отпред. И изведнъж, както си карах, започнаха да тряскат върху нас камъни. Едно много голямо парче удари предната част на колата, падна точно на рамата пред съпругата ми. В такъв момент нищо не може да се направи”, обяснява Андрей.

Голям скален къс попаднал под предната част на бронята и останал долу под двигателя. „Като го влачих, стържейки го по асфалтовата настилка около 10-15 метра напред, успях да овладея и спра колата на безопасно място. Скоростният лост блокира и автомобилът стана неуправляем. Едва успях да спра”, спомня си ужас той.

За да не се блъсне във внезапно спрялата пред него кола, той навлязъл в насрещното платно. Младият шофьор успял да овладее автомобила, да го спре някак си и дори да го изкара извън пътя, за да не бъде блъснат от насрещно идващ автомобил.

В този момент синът му, който спял в детската си седалка, се събудил и се разплакал. Съпругата на Андрей не можела да си поеме дъх от уплах и при мисълта какво би се случило, ако скоростта им е била малко по-ниска или по-висока. Защото повечето камъни се изсипали точно от нейната страна на колата. Спасила я рамата между предното и страничното стъкло, която поела по-голямата част от ударите.

„Осъзнахме, че са паднали камъни върху колата. Но големият шок беше, че всички по-големи камъни бяха паднали точно от моята страна, върху металната рамка. Аз бях на предната седалка”, спомня си Иглика. По думите є истински късмет е спасил семейството им от голяма трагедия.

„Страшно е да си помислиш за колко кратко време може да се случи нещо толкова фатално. Слава Богу, че имахме късмет”, казва младата жена.

Решение

Инцидентът с колата на Андрей станал на 2 август 2014 г. С решение на районния съд в Чепеларе от 31 октомври 2014 г. община Чепеларе е осъдена да заплати иск от 2000 лева за тотално потрошената кола и 170 лева за транспортирането на возилото с „Пътна помощ”, съобщи адвокатът на Цекови Тинко Василев. Той уточни, че въпреки че на първа инстанция от община Чепеларе не са изпратили свой представител в съда, администрацията е обжалвала решението в Смолянския окръжен съд. Оттам обаче потвърдили изцяло решението на първа инстанция, което е окончателно. От окръжния съд задължили общината да плати в пълния размер исканата сума. Това не се случило доброволно и в момента юристът е завел изпълнително дело срещу местната власт. Така на практика Андрей Цеков е първият, осъдил община Чепеларе за необезопасен от каменното свлачище път. Той и семейството му са категорични, че ще заведат нов иск срещу администрацията за преживения стрес и шок, който ще бъде в по-голям размер.

Казали им, че няма смисъл да завеждат иск

Хората, извозили потрошения автомобил на Андрей Цеков от Чудните мостове, му казали, че имали случаи в практиката си и на жертви от паднали камъни по пътя. Въпреки това те, а и отишлите на мястото на инцидента полицаи, съветвали младия мъж и хората в колата, която се е движела пред неговата, да не съдят общината, защото „нямало смисъл”. Според Андрей подобно мислене е напълно безполезно, защото не трябва да се взимат мерки едва когато срутилите се камъни убият човек. В онзи летен ден на Чудните мостове имало много туристи. Всички те отишли до местността с автомобилите си и минали по същия път преди Цекови. „Реших да заведа съдебен иск първо защото община Чепеларе не си е изпълнила ангажиментите и отговорностите. Не само ние, а и други хора биха могли да пострадат. А не дай Боже и по-лошо”, категоричен е Андрей.

„Искът за имуществени вреди бе за съвсем реална сума“, коментира адвокатът на семейство Цекови Тинко Василев. „Съдът е възприел мотивите ни в исковата молба и в своето решение казва това, което и ние твърдим, а именно че община Чепеларе е собственик на този път и като такава е длъжна да го стопанисва добре и да се грижи за сигурното и безопасно придвижване на пътниците по него. Това не е сторено. За да бъдат избегнати такива инциденти, е било необходимо и все още е необходимо, защото доколкото ми е известно, няма действие от общината да обезопаси участъка, да бъдат изградени предпазни стоманени бетонни стени или пък сложени предпазни мрежи и съоръжения”, заяви Василев.

Взели автомобил назаем

Докато община Чепеларе не плати на Цекови сумата, присъдена им от окръжния съд в Пловдив, Андрей шофира кола, взета назаем от приятели. Той и съпругата му живеят край Пловдив, но им се налага да пътуват към областния център. Без автомобил не могат, а въпреки че потрошената им кола е била стара, им е вършела работа.

Съдът: Собственикът на шосето трябва да осигури безопасността му

Община Чепеларе е трябвало да осигури безопасността на пътя чрез превантивни мерки, една от които е изграждане на укрепителни стени. „При теренните особености на планината подобни срутища са често срещано явление. Множество са случаите на увреждане на автомобили по подобен начин, множество са случаите, завършили със смърт на водачи и пътници в МПС от сходни причини на територията на област Смолян. Това е известен факт, който не се нуждае от доказване”, се казва в мотивите на съда. Магистратите са категорични, че не може укрепителни стени да се строят, след като стане инцидент, каквато била общинската теза на втора инстанция. „Съдът счита, че освен неправилно, подобно твърдение е тревожно от гледна точка на безопасността на пътя. Подобно разбиране явно напълно изключва идеята за превантивна дейност, за обследване на участъците, които са потенциален източник на опасности за движещи се МПС и най-вече за човешкия живот на пътя”, пише още в мотивите на окръжния съд в Смолян.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.