iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Клиент от Бургас осъди ЕВН заради сметка

Клиент от Бургас осъди ЕВН заради сметка 01_1422004461

Бургазлия осъди ЕВН заради надписана сметка. Освен това електроразпределителното дружество няма да получи от клиента си 158 лева, тъй като според районните магистратите сумата е неправомерно начислена.

ЕВН ще трябва да плати и разноските по делото в размер на 350 лева.

От дружеството начислили разходи за ток на клиента в размер на 158 лева след проверка на електромера му, съобщи topnovini.bg.

Служителите на ЕВН били на обход със задача да проверят уредите, които не са отчели никаква еленергия. На конкретния адрес установили, че електромерът не бил свързан правилно и заради това нямало данни за изразходения ток. Проверяващите съставили констативен протокол и начислили сумата на база на употребената в предходни периоди енергия. Отстранили повредата. Те обаче

не потърсили

собственика на жилището

чийто уред са инспектирали.

Проверяващите не открили никакви следи от външна намеса. Установено било, че устройството не е манипулирано от страна на клиента на дружеството. Пломбите не са пипани. Грешката при свързването станала още при монтирането на електромера.

От дружеството са оспорили в съда жалбата от своя клиент. От ЕВН са категорични, че сумата е правомерно начислена според общите условия по договора.

Магистратите обаче са на мнение, че след като няма намеса от страна на клиента на дружеството, то не следва той да заплати начислената сума. В тази връзка едностранната корекция не е законово обоснована, още повече че абонатът не е попречил да се изчисли правилно изразходената енергия, мотивират се от съда.

Наскоро и собственик на хотел в Ахтопол осъди ЕВН, тъй като едностранно коригирали сметката му за ток. След като се оказа, че електромерът му отчитал с 56% по-малко, на хотелът му беше начислена сметка от 3600 лв. Собственикът плати сметката, но после я оспори в съда. И съдът се произнесе в негова полза, защото се оказа, че само отчетници от енергото имат ключ от елтаблото. Освен това констативният протокол не е бил състав в присъствието на полицаи.

Произнасянето на съда в ущърб на енергото

е често срещана практика у нас.

Много съдебни дела заради

неподписани

от абоната

констативни

протоколи

бяха заведени от клиенти във Варна. Там хората дори бяха основали специално сдружение ГНОМКА, като то беше особено активно по времето.

Заради липсата на необходимия брой подписи под констативните протоколи при смяна на електромерите на трите ЕРП-та у нас им бяха съставени актове по време на последните одити. ДКЕВР обаче не ги наказа, защото счете, че нарушенията са маловажни.

Преди време шефката на регулатора обясни, че според общите условия на „Енерго-Про” констативните протоколи трябва да са подписани освен от служител на енергото и от един свидетел, ЧЕЗ искат двама свидетели, а ЕВН - поне двама. Там, където е протоколите са били подписани от по-малко свидетели в сравнение с броя в общите условия, това е счетено за маловажно.

В резултат на това ЕРП-тата са отървали глоби по около 360 такива случаи.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.