iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Крушка от уличното осветление в София се сменя за 2-3 дни

Крушка от уличното осветление в София се сменя за 2-3 дни 01_1422281185

В София реагират най-бързо при проблем с уличното осветление в рамките на 2-3 дни, каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов по повод оплаквания на граждани, че различни райони в столицата, дори в идеалния център, са потънали в тъмнина.

24 часа отнема на екипите на фирма "Улично осветление" да направят проверка при подаден сигнал за проблем. "Ако аварията е лека и е изгоряла крушка например, повредата се отстранява за 2-3 дни, а ако е нещо по-сериозно - за повече", обясни Христов. Ако софиянци забележат нередност или неосветено място около блока, офиса или по някой голям булевард, могат да подадат сигнал до оператора "Улично осветление", до районните кметства или чрез онлайн деловодството на общината, обясни Христов.

Очаква се времето за реакция да се намали, когато се изгради интелигентна система за управление на осветлението. Чрез нея ще се осъществява обратна връзка от таблата за улично осветление към центъра за управление. "Така ще може в реално време да се следи къде има проблем, каква е консумацията на енергия и съответно да се реагира много по-лесно, а в същото време това ще спести и време на гражданите, които няма да е нужно да подават сигнал, защото всичко ще се вижда чрез директното предаване", обясни зам.-кметът. Като за начало 200 от 2000 табла на уличното осветление ще бъдат свързани в такава система. Това ще стане по проект, финансиран от фонд "Козлодуй". По него ще бъде напълно подновено осветлението по бул. "Цариградско шосе", "Дружба" и Банкя. За останалите табла общината води разговори с икономическото министерство за намиране на ресурс, най-вероятно отново от фонд "Козлодуй", с който да се изгради цялата система, но все още нищо не е сигурно.

Другият фактор за по-качествено осветление е изборът на нова фирма, който обаче се бави втора година. Търгът беше обявен още в края на 2013 г. и в него София е разделена на четири зони. При обявяването му Христов обясни, че очевидно една фирма не може да се справи с огромния обем работа и затова в новата обществена поръчка територията на София ще се раздели между 4 фирми. Конкурсът обаче беше атакуван първо пред КЗК, след това и в съда. Въпреки че и на двете инстанции жалбите не бяха уважени, се появиха други пречки. "Поради големия обем и необходимост от прецизно разглеждане" общината не успя да прегледа офертите от юни досега. Освен това реши, че не може да прави конкурс, преди да внедри интегрираната система, защото сега осветлението се осъществява чрез радио-канално управление. Новата система няма да се базира на използване на честота, а различен тип свързаност. "Технически и правно е невъзможно друго лице да управлява таблата за осветлението освен притежателя на лиценза за тази радиочестотна лента - "Улично осветление" ЕАД", обясняват от "Московска". Така в края на м.г. общината е подновила договора с "Улично осветление" за още шест месеца при месечна цена за поддръжка от 325 160 лв.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.