iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Майсторки на ръчното плетиво се събраха в Разград

Майсторки на ръчното плетиво се събраха в Разград 06_1434356462

15 майсторки на ръчните плетива се събраха в Разград. Те плетоха заедно на открито, като част от международната инициатива, която събра ръкоделки от целия свят, да споделят заедно любимото си занимание.

Плетачките от Разград насядаха в градинката през местната библиотека „Проф. Боян Пенев". Инициатор на сбирката, която се провежда за първи път в града, е майсторката на художествени занаяти Цвети Терзиева. 33 годишната плетачка беше довела със себе си и тригодишната си дъщеря Божидара, която вече знае как да помага при плетенето на шнур.

Най-голям интерес сред плетачките предизвика 73 годишната майсторка от село Гецово Николинка Ангелова, дойде на сбирката специално облечена за случая в носия и показа как се работи техниката с вилки. Много от жените бяха довели и децата си, с които плетоха заедно.В края на хепънинга участничките се договориха да се организират в сдружение на плетачките, което да стане част от занаятчийската камара в града, съобщи инициаторката на срещата Цвети Терзиева.

Денят на плетенето на открито е нова инициатива, която навлезе у нас миналата година. Идеята за споделеното хоби между хората, които обичат куките, принадлежи на американката Даниел Ландес.

През 2005 година тя за първи път събрала заедно майсторки на плетивото в град Денвър щата Колорадо. В следващите години идеята намерила много поддръжници в страни от целия свят.

Плетачките от Разград, събрали се заедно за първи път в Международния ден за плетена на открито тази година, ще продължат да си организират сбирки през цялото лято, стана ясно по време на днешната им среща.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.