iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Модернизират панелки с 1 млрд. лв.

Модернизират панелки с 1 млрд. лв. 12_1419258834

Ще модернизират панелки у нас с 1 млрд. лв. С тези пари ще се извърши мащабната програма за саниране на блокове.

Средствата ще бъдат предоставени от финансовото министерство като държавна гаранция на Българската банка за развитие (ББР). Регионалният министър Лиляна Павлова представи пред медиите плана за подготвителните действия по обновяване на жилищните сгради. Вчера тя проведе среща и с представители на Националното сдружение на общините у нас, сред които кметовете на Бургас и Пловдив.

В началото на следващата година ще се пристъпи към създаването на фонд, който ще се заеме с реализацията на плана за саниране. Предвижда се парите от банката да бъдат разпределени между 28 общини. Павлова уточни, че става въпрос за 100% безвъзмездно финансиране, като собствениците на апартаменти няма да дадат нито лев за обновителните действия.

„Етажната собственост само трябва да регистрира сдружение на собствениците, един вид НПО, и да заяви интереса си пред общината", обясни тя.
По думите й санирането ще започне от най-големите сгради, като изискването е всеки блок да има не по-малко от 36 апартамента. Ще важи и условието санирането да се извършва в един и същ цвят.

Павлова заяви, че кабинетът се надява, че през лятото на следващата година ще започне санирането на първите блокове. Така последователно нов облик трябва да придобият 70 000 панелни и стоманенобетонни сгради. По данните на Павлова това прави 1,123 млн. апартамента.
Регионалният министър посочи, че средно за санирането на една сграда ще трябват около 200 000 лв.

Санирането пък ще включва смяна на дограма, ремонт на покриви и подновяване на електрическата мрежа. На всички включили се в програмата сгради ще бъде издаван и технически паспорт за направените дейности.

Заедно със санирането кабинетът ще реализира и амбицията си за изваждане на страната ни от дъното на най-енергийно неефективните държави. Правителството и кметовете са убедени, че санирането ще доведе и до намаляване на сметките за ток.

От сдружението на общините изказаха удовлетворението си за началото на програмата.
„Най-после държавата взима присърце проблема. Не искам да си мисля какво ще се случи след 20 години, ако не се вземат мерки”, коментира кметът на Пазарджик и председател на сдружението Тодор Попов.

В същото време ще бъдат върнати парите на онези собственици, които трябваше да отделят собствени средства за саниране по програмата за „Регионално развитие” за периода 2007-2013. По нея 75% от разходите се поемаха 75% от Европейския съюз, а останалите 25% бяха за сметка на семействата.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.