iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да намалите сметките си чрез саниране

Може да намалите сметките си чрез саниране 06_1433750743

Санирането на жилището намалява разходите за отопление през студената зима средно с по 50 лв. на месец, като след обновяването на сградата сметките за ток и парно падат между 30% и 60%.

Това показва досегашната практика с обновените по различни програми и частни средства сгради в столицата и страната. Макар летният сезон да е едва в началото си, отсега трябва да се замислите за предстоящите зимни дни. Защото именно лятото е най-подходящият сезон за основни ремонти в дома. Когато настане есен и температурите навън паднат, всеки по-голям ремонт като например смяна на дограмата, ще предизвика повече неудобства, отколкото ако се направи през лятото.

Ако санирате жилището си, отоплението му през зимата ще излезе значително по-евтино, без значение дали имате парно, използвате печка на дърва или въглища, или пък имате газова инсталация. Причината е, че допълнителната изолация, която се поставя при санирането, задържа топлината в дома и така повишава температурата с няколко градуса дори да не включвате никакъв отоплителен уред. В същото време експертите са категорични, че за да има най-добър ефект, е задължително да се санира цялата сграда, а не само отделен апартамент. Обновяването и слагането на изолация на парче не осигурява същата икономия на топлина, както санирането на цялата сграда, категорични са специалистите. Пестенето е в пъти по-голямо, когато става въпрос за саниране на обществени сгради като болници и училища. Различни анализи сочат, че ЕС ще спести 5 млрд. евро от внос на газ и петрол заради по-ниска консумация на енергия, ако се санират всички стари сгради на територията на страните членки.

Санирането не означава просто да смениш дограмата. Това е комплексен процес, който може да включва и други дейности като подмяна на хидроизолация, профилактика на отоплителната инсталация и др. Освен че пести на домакинствата средства за отопление, санирането удължава и живота на сградата. От него има и косвени ползи като подобряване вида на самата сграда и на целия квартал, което пък води до намаляване на престъпността в него. Това показват европейски примери за саниране в квартали със социални проблеми и много криминални случаи. Наред с това санирането повишава и стойността на имота. Как една инвестиция в повишаване на енергийната ефективност ще се върне по две направления. Първо, от спестените сметки за отопление вложените пари в санирането ще се върнат за няколко години. А освен това, ако някой ден решите да продадете жилището, цената му ще бъде значително по-висока.

Наред с чисто финансовата част на въпроса, след саниране сградите стават по-устойчиви на външни влияния, по-комфортни и приятни за живеене. Подобрява се екологичната среда за живеене, намаляват се вредните емисии и пр.

Най-употребяваните топлоизолационни материали в България са XPS, EPS, каменна или стъклена вата. Топлоизолационните системи биват два вида - външна и вътрешна, като всяка от тях има своите предимства и недостатъци. Хидроизолацията е най-важната част от една сграда, като дава възможност на останалите системи и материали да функционират правилно, без опасност от разпадане. При едно цялостно топлинно саниране, което включва и хидроизолация, лесно се постигат перфектни енергоспестяващи показатели. За да се повиши енергоефективността, е добре да се смени и дограмата. Като при избора на дограма и стъклопакет е най-добре да се посъветвате с консултант-продавача. Изборът на пазара е толкова голям, че е най-добре професионалист да ви препоръча най-добрия за вас вариант според това какво е изложението на жилището и каква сума сте готови да инвестирате.

Най-много кандидати в Благоевград и Бургас

Най-много кандидати по националната програма за безплатно саниране има от Благоевград и Бургас. По нея са осигурени 1 милиард лева заедно с финансиране чрез Българската банка за развитие. От тях безплатен ремонт на сградите могат да получат регистрираните етажни собствености. От двата града към момента са сключени съответно 121 и 103 договора между общините и сдруженията на собствениците. В Пловдив и Хасково са подписани съответно 75 и 68 договора. Към момента общо са сключени близо 800 тристранни договора между общините, областната управа и Българска банка за развитие за отпускане на средства за саниране. Вече за саниране могат да кандидатстват и блокове, в които до 5% от собствениците не са дали съгласието си за участие в програмата. Тази промяна беше направена, за да не се стопира реализацията на програмата от собственици на жилища, които дори не са в България и трудно могат да бъдат немерени.

При реализацията на ремонтите с пари от държавата общините трябва да намерят проектантско решение, така че сградата да достигне минималния изискуем клас на енергийна ефективност - клас "C". Към момента към програмата могат да кандидатстват единствено панелни сгради и ЕПК строителство. От 2016 г. се предвижда и механизъм, по който в програмата ще могат да се включат и тухлени сгради, стига те да отговарят на условията да са многофамилни и да са проектирани преди 1999 година.

Качеството зависи от материалите

Ефектът на поставяната при саниране изолация, която помага за намаляване на сметките за отопление, зависи изключително много от качеството на материалите. Ако искате сами да си поставите допълнителна изолация на жилището, е най-добре да се посъветвате със специалист - продавач-консултант на търговеца на строителни материали, или с майстора, който ще прави ремонта. Ако санирането на сградата се прави по националната програма за енергийна ефективност, изборът на материали ще зависи от фирмата изпълнител и поставените в проекта цели за енергийно спестяване. У нас най-често ремонтите се извършват с EPS, XPS или каменна вата. EPS или експандиран пенополистирен, е добре познатият на всички деца и възрастни стиропор. Графитният EPS е известен и като неопор. Той е по-плътен от стириопора и има по-ниска топлопроводимост. XPS или екструдиран пенополистирен е по-известен като фибран. Той е много твърд при натиск. Каменната вата е естествен влакнест материал, който е с диаметър от не повече от 4 или 5 mm. Минерали като базалт, варовик, доломит и боксит произвеждат тези видове влакна. Минералите се сплавяват в електрическа пещ и стъклообразната стопилка се изтегля във влакна. Влакната придобиват своята кохезия посредством добавянето на свързваща леплива смола, издръжлива на високи температури, а високата им хидрофобичност се постига чрез добавяне на силиконови съединения.

Вътрешната изолация е за подове и тавани

Вътрешната изолация е подходяща най-вече за подове и тавани или за изправяне на стени. Но ако искате да пестите от сметки за ток и парно, и да ви е по-топло през цялата зима в жилището, е препоръчителна външната изолация, съветват експертите. При вътрешна изолация въздухът в помещението бързо се затопля, но и също толкова бързо изстива при загасване на уредите, които го отопляват, твърдят специалистите. Наред с това вътрешната изолация намалява разполагаемата площ в жилището, което е неприятно при съвременните малки апартаменти. Затова вътрешната изолация се препоръчва предимно при ограничен достъп до външната стена, т.е. може да се постави на пода или на тавана, ако сами санирате жилището си без участието на съседите.

За изолация на дома е по-подходяща външната изолация. За да има 100% ефективност, от нея е добре да се санира цялата сграда. Външната изолация е по-скъпа заради сложността на работата при по големи фасади, допълнителната необходимост от монтаж на скеле или работа с алпинисти, както и поради факта че работата е със сезонен характер.

Комбинираната външна и вътрешна изолация е най-скъпа за реализация и се използва предимно за презастраховане, но може да създаде и редица проблеми, ако вентилацията на вътрешната изолация не е добре направена, твърдят експерти.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.