iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да има трамвай до студентски град

Няма да има трамвай до студентски град 01_1421847097

Окончателно отпада идеята за изграждане на трамвай до Студентски град. Идеята беше в проекта за интегрирания градски транспорт на София и така общината ще се прости с над 20 млн. лв. от Брюксел.

Това става ясно от отчета на проекта, внесен от зам.-кмета по транспорта Любомир Христов за сесията в четвъртък.

Най-големият препъникамък пред трамвая е недоволството на гражданите. Според тях той ще затрудни движението по тесните участъци, ще създава шум, ще минава през част от Борисовата градина и ще бъдат отсечени много дървета. Проектът предвижда трасето да започва от кръстовището на бул. "Пейо Яворов" при "Семинарията", да минава по бул. "Стоян Михайловски" през гората в парка и да стига до кръстовището на бул. "Св. Климент Охридски" и "Г. М. Димитров" и до обръщалото на съществуващата линия до Дървеница. М. г. СОС одобри плана за трамвайното трасе, но той се обжалва в съда. Според доклада на Христов реалистичният срок за изход от съдебната сага е 200 дни, а след това са необходими 270 дни за изграждането на трасето. Така реално не остава време, защото целият проект трябва да бъде готов в рамките на тази година.

От общината се надяват, че проектът ще бъде реализиран във втората фаза на интегрирания градски транспорт, която предстои да се финансира по новия програмен период. В момента се подготвят няколко инвестиционни проекта, с които София да кандидатства за пари от еврофондовете. Сред тях са проектите за нов трамвай по бул. "Копенхаген" от ул. "Обиколна" в "Дружба" до 18-а метростанция в "Младост" и за реконструкция на трамвайните трасета по бул. "Цар Борис III" и по бул. "Ал. Стамболийски" от Западен парк до спирка "К. Величков".

ПРЕД ИЗБОРИ

Миналогодишното намерение на общината да въведе нова тарифна политика с по-високи цени на единично пътуване и по-гъвкави месечни карти няма да се осъществи тази година. С пускането на метрото до летището и Бизнес парка през април няма да има промяна в цените нито на картите, нито на билетите. "Не разглеждаме темата за нова тарифна политика. Не виждам нещо като предложение, което да генерира приходи в системата на градския транспорт. Докато не се завършат първата и втората линия на метрото и не се създаде тикет система, няма смисъл", обясни Любомир Христов.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.