iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да ремонтират магистрала "Тракия" през тази година

Няма да ремонтират магистрала "Тракия" през тази година 01_1422000396

От плановете за ремонт през тази година изпада магистрала "Тракия", като държавата не е предвидила пари за ремонт на старите участъци между София и Пловдив, които са в аварийно състояние.

Най-доброто, на което пътуващите може да се надяват, е кърпене до "поносимо преминаване по тях". Това съобщи вчера шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров по време на отчета на Оперативна програма "Транспорт". Ремонтът на проблемните участъци бе отложен и миналата година отново заради недостиг на средства. Сега надеждите са финансовото министерство да задели средства при първа възможност, ако има свободен ресурс.

България е на последно място по отделени средства за железниците в европейските страни, каза транспортният министър Ивайло Московски. Дори и съседна Сърбия, която не е в Европейския съюз и има по-малка от нашата жп мрежа, всяка година осигурявала 40 млн. лв. повече за този вид транспорт. "Невъзможно е при сегашното финансиране да се постигнат прилични резултати", призна министърът. У нас за жп транспорта се заделят около 240 млн. лв. годишно. В Австрия, където има едва 100 км повече релси, се дават 6.8 млрд. лв. В Унгария, Чехия, Словакия, Словения и Хърватия също заделят в пъти повече средства от България, подчерта министърът.

Прогнозите за изпълнението на един от големите инфраструктурни проекти в столицата - т.нар. северна скоростна тангента, също са песимистични. Средствата по регионалната програма трябва да се инвестират до края на годината, а държавата все още сключва споразумения със собствениците на имотите, през които трябва мине 16-километровото трасе. Досега техният брой е едва около 100, докато жалбите в съда срещу ниските оценки на имотите са над 360. Срокът за сключване на споразумения изтича в края на януари. След това АПИ ще се възползва от променения в края на миналата година закон за държавната собственост и ще пристъпи към изпълнение на дейностите преди излизането на съдебните решения.

ЗАДЕН ХОД

Междувременно вчера стана ясно, че след като правителството върна отнетите 40 млн. лв. от държвната субсидия на железниците и те отново ще получат критичния минимум от 180 млн. лв. през тази година, БДЖ ще възстанови 33 от 38 влака, които бяха спрени от 12 януари. Това ще стане от началото на февруари.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.