iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обновяват фонтаните пред НДК през 2015 г.

Обновяват фонтаните пред НДК през 2015 г. 11_1417090402

Ще обновяват фонтаните около НДК с 450 LED лампи, а в детския кът ще бъде изградена изкуствена река с мостчета, водопади и езерца.

Това ще стане през май 2015 г., когато трябва да завърши мащабният ремонт за връщането на блясъка на ключовото място. „Ремонтът се прави на етапи, като до Коледа трябва да приключи обновяването на каскадите”, обясни вчера кметът на София Йорданка Фандъкова. За да се изпълни проектът в срок, фирмата изпълнител е поставила над фонтаните шатри, които да пазят от дъжда.

В момента майсторите ремонтират дюзите, монтират нови елтабла за помпите и подменят всички настилки и облицовки на фонтана и каскадите. Ремонтът ще свали сметките за вода с над 100 бона на година. След като фонтанът бъде готов, той ще се

обезопаси с еднометров метален парапет

Причината е, че през май 10-годишно момче едва не загина, след като полетя от над 10 м височина.

Напролет общината ще продължи и със следващия етап от проекта, който предвижда заменянето на изпочупените 67 дка настилки. Майсторите ще наредят и нови тротоари по всички улици и булеварди, ограждащи градината. Мостът на влюбените ще бъде озарен от светодиодни крушки, а 365 ретро лампи ще осветяват алеите. За сигурността на гражданите, разхождащи се в градината, ще се грижат 29 камери. Две модерни самопочистващи се тоалетни също ще намерят място в градината. Всички 250 пейки ще се ремонтират и ще се сложат нови 120 кошчета.

Последно около НДК ще се посадят 2000 дървета и над 15 000 нови вечнозелени храсти, като за поливането ще се направи подземна напоителна система. Зад двореца ще има розариум и лавандулови поляни, а живият плет ще бъде изцяло подменен.

Ремонтът ще глътне 13,5 млн. лева. От тях 4,75 млн. лв. ще са от оперативна програма „Регионално развитие”, а останалите пари ще са от кметската хазна.

За да се върви едновременно с ремонта на парка, Фандъкова изрази надежда, че скоро ще стане ясна и съдбата на паметника „1300 г. България”. „В момента има

просто останки от паметник, които са опасни

На два пъти Столичната община финансира демонтажа на опасни елементи от него, въпреки това само преди две седмици в общината постъпи сигнал за деца, които си играят зад загражденията около монумента”, каза кметицата. Тя обаче е категорична, че пластиките с висока художествена стойност трябва да бъдат запазени и експонирани на подходящо място.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.