iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обявиха код Червено за река Върбица за четвъртък

Обявиха код Червено за река Върбица за четвъртък 10_1413961154

За река Върбица при Златоград за четвъртък е обявен червен код. В края на седмицата се очакват интензивни превалявания, предупредиха от Министерството на околната среда и водите.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН в сряда вечер в западните и южните райони ще завали дъжд.

В четвъртък на места дъждът ще бъде особено интензивен. Очакваните количества са между 15 и 30 л/кв.м, на отделни места ще достигнат 40-50 л/кв.м.

Заради валежите от системата Аrda forekast прогнозират около 17 часа отток от 258 м3/сек при река Върбица край Златоград.

Заради предупрежденията оперативното звено към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е активирано.

Дъжд, силен вятър и ниски температури се очакват в почти цяла Европа. Следващите няколко дни в България температурите ще паднат с 10 градуса, прогнозират синоптиците.

По най-високите части на планините в Западна България в четвъртък дъждът ще преминава в сняг, сочат предварителните данни.

Облачността през нощта срещу сряда ще бъде променлива, а минималните температури все още ще са високи - от 9 до 14 градуса.

През нощта срещу четвъртък от запад ще започнат превалявания от дъжд, които до сутринта ще обхванат по-голямата част от страната, показва метеорологичната справка. По-съществени ще бъдат преваляванията в крайните западни и южни райони. Температурите сутринта в четвъртък ще са от около 8 на запад до 14 в югоизточните части на страната.

В четвъртък ще бъде студено, ветровито и дъждовно

Дневните температури почти няма да се променят спрямо минималните и ще са от около 8 градуса на запад до 16-18 по Черноморието, сочат прогнозите на синоптиците.

Ще духа слаб и умерен вятър от север и североизток. На места в централните и източните райони количествата валежи ще са съществени. По най-високите части на планините в Западна България дъждът ще преминава в сняг, но времето ще бъде динамично, ветровито и изключително неподходящо за туризъм. Хладно и с превалявания ще остане времето и в петък, категорични са метеоролозите.

Още в началото на другата седмица обаче се очаква подобрение на времето и постепенно повишение на температурите.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.