iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Организират фестивал на кестена в събота

Организират фестивал на кестена в събота 10_1414064341

Фестивал на кестена ще бъде отпразнуван в събота в петричкото село Коларово. Събитието се организира за трета поредна година от дирекцията на Природен парк „Беласица", Фондация „Биоразнообразие" и община Петрич.

Веселбата започва в 14,00 часа на площада пред читалище „Яне Сандански". Гостите ще имат възможност да се насладят на традиционните фолклорни изпълнения на ансамблите от Коларово, Беласица, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене. Самодейците от други две селища – Рупите и Първомай, също ще се погрижат за настроението на присъстващите. Ще има демонстрация на характерни за региона ястия - баници, пляска, зелеви и лозови сарми, триен боб, обредни хлебчета. В специални шатри всяко от селата ще представи най-характерните за тях неща - кестенов мед, мед от акация, ракия от орехи и от смокини, различни билки, сок от дренки, пъстри носии. Ще се подреди и фотоизложба. В центъра на събитието отново ще бъдат кестените, които и тази година ще се ползват за украса на шатрите. Ще може да се хапнат варени и печени кестени, както и сладкиши, приготвени от тях. Предвиден е и конкурс за най-добро традиционно ястие.

Учениците от Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров" в Петрич ще приготвят традиционни храни от района на планина Беласица. За любителите на планинските маршрути се предлага разходка с планински водач по туристически маршрут „Чудната Беласица", който води до местността Чуката, с Българска Фондация Биоразнообразие и община Петрич.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.