iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отново спорят за паметника пред НДК

Отново спорят за паметника пред НДК 01_1422633190

Отново има разпалена дискусия „за” или „против” премахването на паметника „1300 години България” пред НДК. За монумента спориха представители на художествената гилдия, общинари, експерти и граждани.

Той е укрепван многократно, въпреки това продължава да се руши. „Паметникът никога не е довършен, за което има множество и най-различни документи, има документи от проекта за Акт 16, които показват, че паметникът е с редица недовършени или неправилно извършени работи”, обясни зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов. Той обясни, че решенията трябва да се взимат от хората, а не само от експертите. „Ако това съоръжение беше завършено, никой от нас нямаше да иска да бъде съборено. Ние няма да отстъпим от тази кауза. А тя е това, което е останало от този монумент, да се разчисти и да се върне паметникът на знайния воин“, коментира Пейо Колев от „Изгубената България“.

От своя страна Ваня Георгиева от социологическа агенция „Алфа рисърч“ представи изследване, според което 72% от анкетираните искат премахването на паметника „1300 години България“ от пространството край НДК. „Този паметник ме обижда още от момента на появата си. Мразя го от сърце. Радвам се, когато го виждам, че се разрушава. Аз страстно подкрепям позицията за неговото премахване“, обяви културологът Александър Кьосев. „Единодушното становище на експертната комисия към Министерство на културата, която заседава пет пъти по казуса с паметника, е, че е недопустимо премахването му”, контрира общинското решение арх. Христо Ганчев - началник-отдел „Недвижимо културно наследство” към МК.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.