iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пак удължиха договора с фирмата за боклука

Пак удължиха договора с фирмата за боклука 02_1424786276

Кметството в София удължи за втори път част от договорите на обединения около две фирми - "Титан" и "АЕС-Х".

4 консорциума си поделиха пет от седем зони през 2010 г. Договорите им изтекоха на 1 септември м.г. и бяха удължени до 1 март.

Краят на новия търг обаче не се вижда и общината отново удължава договорите по петте зони. Този път в обявлението не е посочено за колко време. До редакционното приключване на броя от общината не отговориха докога е новият им срок. Става дума за първа зона ("Средец", "Лозенец", "Студентски"), втора ("Искър", "Панчарево", "Кремиковци"), четвърта ("Илинден", Надежда", "Сердика"), пета ("Банкя", "Връбница", "Нови Искър") и седма ("Възраждане", "Оборище", "Триадица" в частта между бул. "Христо Ботев", бул. "Витоша", бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Позитано").

Най-скъпа е първата зона - 670 хил. лв. на месец. Втората зона е с месечна цена за поддръжка от 650 хил. лв. Четвъртата и петата зона са съответно с бюджет от 550 хил. лв. и 620 хил. лв. Най-малко пари ще се дават на месец за събирането на боклука в седмата зона или 450 хил. лв. Първа, седма и втора зона се поддържат от консорциумите около "Титан". В тях участие имат "Титан АС" на Димитър Борисов и Иво Иванов и компании на братята Георги и Кирил Домусчиеви. Другите две зони са спечелени от обединения около "АЕС-Х". Фирмата се свързва с бившия общински съветник и идеолог на концесията за чистотата от времето на Стефан Софиянски - Красимир Арсов. За тази година за чистота в София се предвиждат 97.7 млн. лв., като от тях 88.4 млн. лв. са за почистващите фирми, колкото се заделя почти всяка година.

Останали две зони също са с изтекли договори, но те вече бяха удължени до 1 юли и сега не са включени в обявлението. Това са трета зона, която се поддържа от "А.С.А.България", и обхваща районите "Изгрев", "Слатина" и "Подуяне", както и шеста, която се чисти от ДЗЗД "Щрабаг Умвелт Сървиз" за районите "Красно село" и "Красна поляна".

До крайния срок на новия търг бяха подадени 10 оферти. Въпреки че комисията по оценка на офертите е работила с удължено работно време и през почивните дни, до 1 март няма как да бъдат сключени нови договори по тези пет позиции, обясняват от общината.

ПОРЪЧКАТА

Новата поръчка е за срок от пет години. Фирмите отново ще са ангажирани с ръчно почистване на отпадъците от контейнерите, събиране на хранителните отпадъци, зелени отпадъци, където влизат окосени треви и клони от дворове и градини на домакинствата, както и от обществени места като паркове и тротоари. Фирмите отново ще трябва да осигурят метенето на улиците и площадите, спирки, подлези, метростанции и други, както и миене. Избраните ще трябва да осигурят и хора за миене на пътни знаци, графити и други.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.