iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предлагат да се отнеме лиценза на фабриката в Горни Лом

Предлагат да се отнеме лиценза на фабриката в Горни Лом 02_1424940457

Може да отнемат лиценза на „фабриката на ужасите” в Горни Лом, като предложението е внесено за разглеждане от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. Вчера до късно вечерта обаче не беше ясно какво е решено.

Предложението е да се отнемат лицензите на фирма ”Видекс”, която е собственик на взривилата се фабрика „Миджур”. Фабриката се взриви на 1 октомври м.г. и при мощните експлозии тогава загинаха 15 души.

В документа е записано, че

се иска отнемане на тригодишния лиценз

на фирмата за износ и внос на продукти, свързани с отбраната, както и прекратяване на тригодишно удостоверение за регистрация за трансфер на продукти, свързани с отбраната. Искането за отнемането на лицензите е от 12.12.2014 г. На 27 януари е било проведено заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС и искането за отнемане на лицензите е записано в протокола.

Междувременно стана ясно, че разследването за взрива в завода за боеприпаси в село Горни Лом ще бъде удължено с 4 месеца. Това съобщи наблюдаващият прокурор Мирослав Костов. Този период ще е нужен за изработване на експертни оценки по делото за причините, довели до взрива. Делото се наблюдава лично и от главния прокурор Сотир Цацаров, който е поискал специалисти от чужбина да изготвят взривно-техническите експертизи.

Преди няколко дни при посещението си във Видин главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза, че е увеличена охраната на взривения завод край Горни Лом. Той уточни, че „след като приключиха процесуално-следствените действия на място във фабриката за боеприпаси край Горни Лом от страна на прокуратурата, беше изпратено писмо до изпълнителната власт за осигуряване на мерки за безопасност“.

Междувременно Инспекцията по труда във Видин e извършила проверка в завод „Миджур” в Горни Лом в началото на февруари. Проверяващите установили, че

в затворената фабрика

която е под засилена охрана на жандармерията, работят трима работници.

Това съобщи на пресконференция във Видин преди два дни Анка Велкова, временно изпълняващ длъжността директор на дирекцията. През януари инспекторите не бяха допуснати на територията на завода. До проверките се стигна след сигнал, че във взривения цех има работници, които разчистват терена, възстановяват електрозахранването и видеонаблюдението, както и разчистват пътищата.

При извършената проверка в началото на февруари екипът е установил трима работници, които са били с редовен трудов договор към предприятието и са работели на площадката на завода.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.