iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Примамват българки по фейсбук

Примамват българки по фейсбук 11_1417185961

Българки се подмамват от трафиканти на плът във Фейсбук, като се използват обяви за детегледачки или домашни прислужници.

За това предупреди в Лондон директорът на Европол Роб Уейнрайт, цитиран от кореспондента на БНР. Сутеньорите пускали примамливите предложения, като задължително, ако жертвата се закачи, следвало питане дали снимките й са реални. Ако в профила в социалната мрежа липсвали достатъчно фотоси, те ги карали да им изпращат в лице и в цял ръст. Обяснявали, че чужденците търсят предимно млади момичета. След като жертвата се съгласявала на работата, те й подсигурявали самолетен билет, като дестинациите били най-вече Великобритания, Германия, Белгия и Холандия. Заплащането според обявата пък

започвало

от 1500 евро

до 3 и дори 4 хил. евро. Така желаещи да започнат мечтаната работа на детегледачка в семейство на лекари например не липсвали.

Директорът на Европол посочи още, че попаднали веднъж в мрежата на трафикантите, жените били следени и контролирани с най-модерна технология, така че трудно могат да се измъкнат от престъпния свят. Момичетата били под постоянно видеонаблюдение, телефоните им се подслушвали, а специални програми показвали къде се намират във всеки един момент от денонощието. Въпреки че били принуждавани да проституират, на жените им се плащало, и то добре. Така не било рядкост самите те да искат да останат и

да продължат да продават телата си

Според данни на разследващите едно момиче спокойно изкарвало за себе си до 10 хил. евро на месец. Печалбата за сводника пък надхвърляла 40-50 хил. евро. Освен че прибирал отчислението от оборота обаче, той имал за задача да пази девойките от клиенти, които искат да злоупотребят с тях, или от такива, които искат да ги измъкнат от лапите на проституцията.

По думите на Роб Уейнрайт трафикът на хора е смятан за не особено рисков и много доходоносен, като бандите в този бранш успяват да печелят около 100 милиарда паунда годишно. Смята се, че близо 36 милиона души в света са жертва на тази модерна форма на робство, като поне 500 000 от тях са в Европа. Повечето от жертвите в Европа са жени от България, Румъния и Унгария.

Шефът на Европол смята, че ключът за решаването на проблема е по-голямо сътрудничество и обмен на информация между агенциите, занимаващи се с тези въпроси в отделните държави.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.