iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Продажбите на мартеници са паднали

Продажбите на мартеници са паднали 02_1425128637

Българите купуват все по-малко мартеници, което най-вероятно се дължи на намалялата покупателна способност на нашенеца. Това заяви Ваня Иванова, която продава мартенички в центъра на София.

Продавачката обяснява спада в продажбите на мартенички с кризата в страната.

Ваня се занимава приблизително от 20 години с изработка и продажба на мартеници и е категорична, че най-търсени си остават традиционните български мартеници. Търсят се мартеници с Пижо и Пенда и изработените от вълнен конец и мъниста – нещо, което е свързано със символиката на българския народ, казва тя.

"Наложи се и внос на мартеници, които се изработват навън и по този начин българската традиция бива изместена. Надявам се отново да се върнем към корените и да наложим българската мартеница", заяви още Ваня.

Клиентите ни купуват най-много мартеници във формата на цветя. Търсят нещо по-оригинално, пък смята Даяна Петрова, която произвежда мартеници заедно със своята майка. "С мама много обичаме да правим ръчни неща и така решихме да правим мартеници, защото е нещо българско и традиционно. От 5-6 години се занимаваме, но продажбата върви по-слабо от преди", отчита Даяна.

Тя смята, че хората бягат от китайските мартеници. С просто око може да се види коя мартеница е китайска и коя е ръчна.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.