iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Продължават свлачищата у нас

Продължават свлачищата у нас 03_1427220179

Продължават да се сипят земни маси, като дъжд върху пътищата в страната. Последното свлачище, което затрудни движението, е от вторник на пътя Пазарджик - Велинград, където бе затворена едната лента за движение.

Общо в този участък има четири свлачища, а пътищата в страната, които вече не се виждат от изпопадалите камъни по тях, са 25, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пред Нова телевизия. По думите им до момента за разчистване на пътища от паднала скална маса са похарчени около половин милион лева.

Движението по пътя Асеновград - Смолян вече е възстановено, но 1000 души от асеновградския квартал „Горни воден” все още са откъснати от света. „Свлачището се разраства и не засяга само инфраструктурата, а започва да засяга и сгради и съоръжения, които се намират в района”, оплакват се хората.

Те трудно ходят на работа и водят децата си на училище. Има осигурен алтернативен маршрут, но той е в много лошо състояние. „В края на октомври дъждовете бяха много и свлачището се активизира на следващия месец.

Направили сме обходен път”, каза кметът на Асеновград Емил Караиванов. По думите му за укрепването на свлачището са необходими общо около 1 млн. лв., а до момента са инвестирани около 400 000.

Според данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) реките продължават да са на прага да прелеят. Те обясняват това, от една страна, с факта, че реките вече са препълнени от обилните валежи, а земята е достатъчно напоена и не може да поеме повече. Едни от най-рисковите реки си остават Осъм, Янтра, Тунджа, Арда, Марица, Места, Струма, Искър и др.

В сряда главно в западната половина на страната ще продължи да вали дъжд - около 5 л/кв.м, а в крайните югозападни райони - 10-12 л/кв.м. Мокро ще е до края на седмицата.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.