iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проверяват съмнително пилешко месо

Проверяват съмнително пилешко месо 11_1416909317

Производител на проблемно пилешкото месо, приличащо на желе се проверява от Българската агенция за безопасност на храните, съобщи д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.

Той коментира случая със съмнителното пилешко месо от преди няколко дни.

„В четвъртък, след като получихме от Нова телевизия сигнал за проблемно пилешко месо, наши експерти отидоха бяха в магазина в Плевен и възбрани 10-15 килограма пилешко заради това, че то не е с изрядни документи", обяви Кулински.

„Бяха взети проби за лабораторен анализ. Продуктът беше дълбоко замразен. Лабораторните резултати вече излязоха. Това е дълбоко замразено пилешко филе, но резултатите показаха, че то не е опасно за консумация, но малко или повече във всяка една тарелка при размразяване се вижда желе", каза още той.

Представителят на БАБХ бе категоричен, че въпросното пилешко месо е със сгрешена технология. "Според наредбата производителят има право да влага вода. Месото или е тумблирано, или шприцовано, но явно технологично този процес не е спрян навреме. То е претумблирано или прешприцовано. Рядко имаме такива случаи. Никой производител няма сметка да прави това, защото този продукт е непродаваем", каза още д-р Кулински.

Той коментира и сигнала на зрител за бисквити с червеи. „Случаят е от Пловдив, жена се оплаква, че в кутия с бисквити има следи от насекоми, веднага в присъствието на екип на Нова тв жената е посетена, отворен е втори пакет бисквити, но не са установени проблеми. Кулински уточни, че е започнала проверка в търговската верига, която продава въпросните бисквити. И уточни, че те са произведени в Полша и се продават на територията на цяла Европа.

"Отворени са над 10 пакета, но няма нищо, взета е проба, но резултатите показват, че няма следи от инсекти. Други оплаквания от тази партида няма", допълни той.

„При това промишлено производство има теоретичен шанс в една опаковка да попаднат такива следи, но това за мен е малко вероятно. Може би някакви инсекти са влезли в опаковката след като тя е била отворена", заяви д-р Кулински.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.