iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Птичи грип е уморил пеликаните в Сребърна

Птичи грип е уморил пеликаните в Сребърна 03_1427803505

Пеликаните по делтата на река Дунав са покосени от птичи грип, като там са открити 64 мъртви птици от вида. Това съобщава румънската телевизия PRO TV.

Експерти са взели проби от шест птици и всичките са показали наличието на птичи грип.

Мъртвите пеликани са намерени в блатист район на границата между окръзите Тулча и Констанца.

Ветеринарните служби в Румъния следят ситуацията и са взели мерки за ограничение на болестта сред домашните птици.

Припомняме, че вчера в резервата "Сребърна" бяха намерени още шест мъртви пеликана, с което броят на умрелите птици стигна 27.

Заради птичи грип по пеликани затягат контрола в Добричко

На провелото се заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич, директорът на БАБХ – Добрич, д-р Розалина Брайкова е представила конкретни мерки, които се въвеждат в областта, с цел предотвратяване на разпространението на птичи грип. Припомняме, че бе констатирана високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците - H5N1, известна като „птичи грип" при къдроглави пеликани на територията на природен резерват „Сребърна", миналата седмица. До края на седмицата свои заседания ще проведат и общинските епизоотични комисии, като е разпореден постоянен ветеринарномедицински контрол в птицевъдните обекти и на пазарите за птици, както и периодични клинични прегледи и вирусологични изследвания на домашни и диви птици.

Предвиждат се специални разпоредби, касаещи собствениците и управителите на птицевъдни обекти и „задни дворове". С разпоредбите на БАБХ се забранява събирането и провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на област Добрич. Като забраната касае още и областите Силистра, Русе, Шумен, Разград и Варна.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.