iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Разплащат се със снегопочистващите фирми

Разплащат се със снегопочистващите фирми 11_1417096174

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) започва разплащане с фирмите за снегопочистване от другата седмица. Отпуснаха 13 млн. лева при заварени средства на нула, каза регионалният министър Лиляна Павлова.

Към 20 ноември всички освен Перник и София – област, на които им изтичат договорите с фирмите –изпълнители за зимното почистване, са готови с мобилизация, техника, машини и материали. Новият подход – машините да са излезли 6 часа предварително за почистване на пътищата, показа резултат, каза Павлова.Там където още не вали сняг ще се направи изкърпване, мантинели и маркировка, за да се осигури безопасност на движението в проходите и магистралите.

От 10 декември от две неработещи министерства трябва да направим едно работещо – МРРБ, каза Павлова.Тя изрично подчерта, че неин заместник ще отговаря за най-слабо развитите региони в страната, за да се изпълни ангажимента й по преодоляване на този дисбаланс.

Основният проблем сега е деблокиране на спрените европейски средства по ОП" Регионално развитие". Одитът е показал,че финансовата корекция по правилата за усвояване , която варира от 5 % до 25 % , е заради 33 проекта с допуснати технически грешки, неточности или субективни критерии при оценяване на тръжни документации. Преговаря се с Брюксел вместо индивидуалните финансови корекции за тях да се наложи средно ниво от 15 %, а дори и под тях, за да се изпълнят условията и да се отблокират средствата. Министър Лиляна Павлова увери, че от четвъртък вече се започва с разплащането по проектите по ОП" Регионално развитие" на общините и апелира към местната власт да сертифицира разходите и да праща документите за столицата.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.