iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Румънци и гърци превземат хотелите ни за Великден

Румънци и гърци превземат хотелите ни за Великден 03_1426068782

Тази година хотелите ни за Великден ще бъдат превзети от съседите ни от Румъния и Гърция. Месец преди светлия празник местата в комплексите край Варна привършиха, показа проверка на „Монитор”.

За същия период бързо се резервират и нощувките в планинските ни курорти. По традиция повечето хотели и сезонни търговски обекти на първа линия край морето отварят за празника, който тази година е по-рано – на 12 април. В момента

има направени резервации от над 9000 румънци

а заявките от българи са около 1000. Повечето северни съседи идват редовно у нас не само за Възкресение и са доволни от обслужването и вниманието на домакините, с които поддържат добри контакти. “Те са най-успешната ни жива реклама. Останат ли доволни, през следващата пролет, а някои и през лятото ще доведат със себе си и свои приятели. Вече знаят, че хубавите хотели се продават бързо, и затова резервират все по-рано. Със сигурност кризата ни подминава на Великден”, коментира доц. Стоян Маринов от управителния съвет на Варненската туристическа камара. Повечето хотели предлагат пакети ол инклузив, а цената е около стотина лева на ден.

Някои хотелиери правят отстъпки при резервации до средата на март, други пък предлагат намаление на спа процедурите при предплатен пакет. На Златни пясъци почивката се оскъпява с десетачка на ден за семейство заради таксата за паркомясто. По този начин обаче се решава проблемът с паркирането на автомобилите на румънските туристи, които всяка година идват моторизирани и колите им задръстват алеите на курорта, като създават куп недоразумения и главоболия както за домакините, така и за гостите. Оживлението по Възкресение ще се повтори и за майските празници и ще е глътка въздух за бранша преди очакваното трудно лято, смятат в бранша.

Това лято туроператорите ще залагат на евтиния масов туризъм от типа “слънце, пясък, море”, тъй като обеднелите

заради кризата помежду им

украинци и руснаци ще търсят по-евтини морски ваканции, смятат браншовиците.

На гостите от Гърция разчитат пък хотелиерите в Банско и Пампорово, които традиционно пристигат на големи групи за празника. Съседите харесват и по-малките градчета край границата – Гоце Делчев, Златоград, Сандански и Петрич, където се включват и в нощните литургии.

За Великден в старата столица също разчитат на засилени посещения от румънци, които всяка година пристигат по това време масово в Търново.

Немските пенсионери намаляват заради скуката

През тази година едва 120 немски пенсионери ще дойдат във Варна на 21 март. Броят им е значително по-малък от обичайното, възрастните хора са от Франкфурт и Дюселдорф, научи „Монитор” Те откриват сезона с балнеопрограми в комплексите край Варна. Експерти в туризма обясняват намалението с липсата на достатъчно разнообразие от организирани развлечения, които да са включени в пакетите им с услуги. По традиция такива групи има от март до юни и от средата на август до края на октомври. Освен пакетната цена от около 1200 евро възрастните германци харчат щедро за разкрасяващи и релаксиращи процедури, за посещения на музеи, концерти и за еднодневни туристически разходки.

“Не са като общата маса летовници, които предплащат пакети с всичко включено в цената и рядко харчат за допълнителни услуги. Нашите гости са влюбени във Варненската опера и задължително гледат поне един спектакъл. Проблемът е, че повечето идват от много години тук, някои дори по два пъти годишно - през пролетта и през есента. Отдавна са разгледали всички забележителности по Черноморието и трудно им се намират нови атракции, обясни представителят на KurClub във Варна Красимира Георгиева.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

05-Декември-2015

06-Декември-2014

05-Декември-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com