iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


САЩ разполага бронирана техника у нас

САЩ разполага бронирана техника у нас 11_1417098654

САЩ може да разположи у нас бронирана техника като част от операция "Атлантическа решителност".

Нейната цел е да успокои членовете на НАТО по източния фланг, които са притеснени от действията на Русия в Украйна. Това стана ясно от изказване на главнокомандващия сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис пред "Франс прес", цитиран от "Инкуайърър".

Става въпрос за 150 машини, част от които ще бъдат позиционирани в страните, за да се използват и за военни учения. "Ще разгледам няколко опции - като разпределяне на оборудването на малки партиди, като например за батальон или за рота, в балтийските страни, Полша, Румъния или България", каза ген. Ходжис в телефонно интервю от Естония, където се намира. Изказването на генерала идва само дни след като той съобщи, че 600-те американските войници в балтийските държави и Полша ще останат още поне една година, като се ротират. "Бях в Литва вчера, в Естония днес, в Полша преди няколко седмици. Всичко, което чувам, е само "Благодаря, благодаря, благодаря", заяви генералът.

Според "Инкуайърър" в момента САЩ имат 26 хил. войници в Германия, Белгия и Италия. "Петдесетина бронирани коли вече са на място. Стотина танка "Ейбрамс" и бронирани бойни коли на пехотата "Брадли" ще бъдат препозиционирани в Германия, а вероятно и на други места, когато американските войски провеждат съвместни учения с войници на съюзниците си от Атлантическия алианс", обясни още ген. Ходжис.

Стратегията за засилването на военното присъствие на водещите страни от НАТО в държавите от източния фланг чрез учения започна да се прилага след срещата в Уелс. В България се проведе учение на всички видове въоръжени сили с военни от САЩ. Последното беше на морската пехота на Щатите на полигона "Корен", където беше използвана и американска техника. Новият момент в намеренията на Вашингтон са тази техника да не се връща обратно в САЩ, а да остава за други учения.

"Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а техниката ще остане там на място", каза Ходжис и поясни, че това решение е много по-икономично. "При тези учения танковете и бронираната техника няма да се транспортират през Атлантическия океан", каза още той.

Военният министър Николай Ненков съобщи, че няма такава информация.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.