iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Синигерите изяждат много сланина през зимата

Синигерите изяждат много сланина през зимата 12_1418215452

Уличните синигерчета изяждат по три-четири килограма сланина през зимата от декември до март. Това се случва в шуменския квартал „Добруджа”, където природолюбители правят блажни хранилки за пернатите дори през коледните пости.

Синигерите са месоядни и в това са се убедили майсторите на домашни наденици, които ги сушат на простора за пране на балкона. Само ако надушат мръвката

суджуците стават на решето

Затова е по-добре колбасът да е завит в тюлена мрежа или покрит с хартия за печене, а за да се отклони вниманието на птичките се провесват хранилки от сланина, разказват потърпевши с опит от минали години.

За целта голямо парче сланина се прошнурова и се окачва на терасата на 10-15 сантиметра от телта. Храната е недосегаема за гаргите, които също не постят, както и за врабчетата, които кацат на телта за пране, но не могат да клъвнат по-надолу. От слюнка се давят и домашните котки, въпреки че вятърът подухва и сланината, и птичките - и двете обаче са им далече.

Традиционната храна на синигерчетата са насекомите във всички фази на развитието им и паяците, а през зимата търсят семена, плодове, а най-често са дохранвани от хората със сланина. С острото си клюнче чоплят клонките за насекоми и ларви, скрити в процепите им, и изяждат за една минута около 24 насекоми, а за едно денонощие са в състояние да посетят хиляди дървета. Това малко летящо хищниче не се гнуси и от мърша. Сланината на балкона е лесна храна, но

не е достатъчна на синигера да се хване за зелено

трябва да търси прехраната и по традиционния начин. Има дни, когато изяжда толкова храна, колкото тежи - около 20 грама. Орнитолози са изчислили, че за едно лято едно синигерово семейство изяжда 75 килограма храна, което прави около 3 милиона насекоми.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.