iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Снегорини чакат да ринат сняг

Снегорини чакат да ринат сняг 11_1416924657

Тази зима в столицата сняг ще ринат 238 снегорина. Точките, които те ще чистят са 65 на брой.

Целта е да не губят време в задръстването, докато стигнат от базата на фирмата до улиците, които трябва да излъскат. Повечето от местата, на които ще чакат снегорините, са

под Моста на въздишките

този при алея „Яворов”, до метростанциите и около кметствата в селата. Сред ключовите точки са и площадите „Възраждане” и пред храм-паметника „Св. Александър Невски”. С техника ще бъдат подсигурени и участъците, където се строи подземната железница - съответно в „Дружба” и „Младост”. Заради прогнозите за очаквани валежи в четвъртък

е задействан зимният план

на Столичната община. Осигурени са пясъчно-солни смеси и достатъчно техника. Снегът трябва да бъде почистен от спирките и подлезите до 7 часа сутринта, а машините трябва да са на терен до 30 минути след като е заваляло.

Някои от фирмите са се снабдили и с малки багери, с които да влизат в тесните вътрешноквартални улички.

И тази година приоритетно обаче ще се чисти по маршрута на масовия градски транспорт. Общината е готова и с вариант да се извозва сняг при нужда най-вече от районите на спирките. Това обаче ще става само ако бялата покривка е значителна и няма прогноза за затопляне, което да доведе до топене.

GPS система и тази година ще следи пътя на снегорините, а освен нея по

24 часа в денонощието ще дебнат и инспектори

Идеята е, когато не се чисти добре, да се налагат санкции. „Направили сме си сметката добре, така че градът да не се блокира. За снегопочистването има достатъчно средства. Предвидени са доста сериозни глоби за фирмите при несвършена работа – при над 5% непочистена зона не се заплаща за почистването на цялата зона”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Освен почистващите фирми обаче глоби ще отнасят и собствениците на офиси и магазини - от 10 до 500 лв. за снежни тротоари.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.