iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Холандец меси козунаци

Холандец меси козунаци

В пекарната на холандеца Джон в сърцето на София се месят козунаци по българска рецепта. Пекарната се радва на верни почитатели от 2004 г. до днес.

А дните около празниците са извънредно натоварени за собственика и пекарите му. По Великден всички те преминават на денонощен режим на работа, защото освен множеството редовни клиенти валят и заявки за топящите се в устата козунаци.

Тайната

Тайната, с която привличат все повече и повече хора, е, че всичко, което приготвят, е с качествени продукти. Така малките вълшебни козунаци, без значение дали са с кръгла форма или завити на плитка, стават неустоими. Дори човек със запушен нос не би могъл да остане непогъделичкан от сладкия аромат, който приканва да влезеш. А веднъж попаднал вътре, няма начин да си тръгнеш без някое хлебче или поне една холандска маслена бисквита. През годините Джон смесва различни вкусове и рецепти, като единственият коректив са клиентите, в чието мнение той се вслушва. Влизайки в пекарната, всеки ценител на тестото или просто гладен би изпитал затруднение да избере, защото хлябовете и сладкишите са няколко вида и размера и от фурната постоянно излиза нова партида.

Чужденецът

Джон е истински почитател на българските традиции и обичаи. Особено много го вдъхновява вълнението и леката паника, които обхващат нашенците по празници. Радва се на приготовленията като печенето на агнето и пиенето на ракия. Но на почетното място поставя козунака. Рецептата разработва няколко години, а технология краде от български баби. Като най-продаван, най-търсен и най-любим сред продуктите му определя именно него. Той е в два размера, като има с шоколад, ядки и стафиди, локум и сушени плодове. Особено вървежен е и великденският хляб във формата на плитка и поръсен със захаросани плодове, орехчета и захар.

Съвет

За да се направи козунак в домашни условия, е много важно температурата да е около 25 градуса и продуктите да са престояли на стайна температура от предната вечер, е съветът на Джон. Тайната на доброто печиво е в истинските продукти и желанието, разбира се. В пекарната си той залага на същото, защото за него качеството е по-важно от голямото производство. Хората, които работят за него, знаят, че не са просто подчинени, а са истински екип. Защото за да приготвяш добра храна, трябва да влагаш любов в творбите си.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.