iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Одобриха повишението на билета в София

Одобриха повишението на билета в София 04_1459781310

Транспортната комисия към Столичния общински съвет одобри поскъпването на билетчето в София с 60%.

Скокът на цената на хартиеното билетче от 1 лв. на 1,60 лв. и на талоните за 10 пътувания от 8 на 12 лв. са част от предстоящи промени в наредбата за тарифната политика на обществения транспорт в София. Те предвиждат цената на картите да се запази и да се въведат три нови.

Съветниците от ГЕРБ очаквано подкрепиха промените в наредбата и новата цена на билетчето, предложена преди десетина дни от Центъра за градска мобилност. Против гласуваха Калоян Паргов (БСП) и Тодор Цанев (коалиция „Сердика” ), а Прошко Прошков от РБ и Симеон Славчев от група „Пет” се въздържаха.

От ГЕРБ отново изложиха тезата си, че във всички големи градове по света цената на единичните пътувания е много по-висока от пътуването с карти и че „случайните” пътници в градския транспорт трябва да понесат основната тежест от новата тарифна политика. За поскъпването ще допринесат и предстоящите значителни разходи, които предстои да направи общината, за да подобри транспортната услуга за гражданите.

Кметството ще даде и около 20 млн. лв. за въвеждане на единна тикет система във всички преводни средства в София до септември 2017 г. След като тя заработи, ще даде възможност за гъвкава и справедлива тарифна политика, при която столичани ще плащат само за спирките, които са пътували, или за времето, през което са се возили.

Очакванията, че ще има предложения за по-малко стресиращо увеличение на билетчето не се оправдаха. Макар че се въздържа при гласуването, Прошко Прошков дори каза, че ще „бъде много популистко, ако сега кажем, че след епична битка сме успели да намалим билетчето на 1,50 или 1,42 лв. примерно”.

„В понеделник ще обсъждаме и предложената от ЦГМ нова икономическата рамка на транспорта в София за следващата година и отново ще дебатираме цената на билета, така че още нищо не е окончателно”, подчерта Зафир Зарков.

Той добави, че за подобряване на транспортната услуга общината ще направи до края на тази година и нови бус ленти по 4 централни булеварда в София – „Сливница”, „Ситняково”, „Проф. „Цветан Лазаров” и „Асен Йорданов” и ще построи два наземни паркинга за 400 места.

Скокът на билетчето ще се обсъжда в още три комисии – нормативната, стопанската и финансовата. Решаващото гласуване ще бъде на 14 април на редовното заседание на СОС. На групата на ГЕРБ, която е от 30 души, ще й трябва само един „златен” глас, за да прокара решението си. Ако това стане, новата цена ще влезе в сила от 1 юни.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.