iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Организираха изложба на военноисторическия музей в София

Организираха изложба на военноисторическия музей в София 07_1435846099

От 2 до 16 юли на Моста на влюбените до НДК жителите и гостите на София ще могат да разгледат фотоизложба. Тя е посветена на
99-ата годишнина на Националния военноисторически музей (НВИМ), съобщават от музея.

Изложбата е под наслов „99 години Национален военноисторически музей. 99 причини НВИМ да бъде вашият любим музей“. Тя се състои от 60 табла, разделени тематично, и представя визуален разказ за историята на музея.

За 99 години НВИМ изминава дълъг път, за да се превърне днес в съвременен музеен комплекс, културно средище и притегателен център за модерната публика. 9 малко познати факта за музея проследяват пътя му от първата временна експозиция, разположена в една от най-старите сгради в София, известна днес като „Къщата с часовника“, през сградата на бул „Скобелев“ 23, където половин век музеят посреща своите посетители, до днес, когато НВИМ се гордее с над едномилионен фонд, с най-голямата експозиционна площ в България, с най-богатата програма от временни изложби и събития и с три филиала.

В рамките на две седмици публиката ще има възможност да се наслади на фотографии на 9 от уникалните експонати, които могат да се видят единствено в НВИМ, и на 9 малко познати колекции, които допълват и обогатяват картината на военната ни история.

Изображения на 9 победоносни битки на българската войска ще повдигнат националното ни самочувствие. А вещите на героите на Националноосвободителното движение Левски, Ботев, Раковски и други ще напомнят за уникалните експонати, които се съхраняват в музея и разказват истории за достойнство, чест и родолюбие.

Изложбата припомня и „9 причини да ни посетите“ с фотографии от незабравимите празници в музея, които събират хиляди любители на историята. Със специални пана НВИМ изразява своята признателност към дарителите, благодарение на които музеят е с най-богатия фонд, и към доброволците, с чиято помощ се възстановяват външните експонати.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.