iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ща има задръстване в София на 3 януари

Ща има задръстване в София на 3 януари 12_1450879234

„Преселението“ на почиващите започна още на 18 декември – петък, но финалът и не малка вълна ще бъде днес, последният работен ден преди празниците, като столицата „видя“ стотици хиляди автомобили да се изнасят в различни посоки. Въпреки всичко този трафик бе съвсем незначителен, сравнено с това, което ни очаква на 3 януари. Всички, излезли от столицата през различни дни досега, ще се приберат по едно и също време, каза шефът на пътната агенция Лазар Лазаров.

Тежкият трафик до петък ще е през всички основни пътни артерии, като аутобаните и граничните пунктове. След това ще има известно затишие. Малко преди Нова година ще се повтори едно умалено копие на коледната вълна от пътуващи, но ще е в пъти по-малко. За сметка на това в последния почивен ден – 3 януари, всички тези туристи ще се върнат в големите градове и най-вече в София и ще затапят всички входове на столицата. Същото нещо се очаква и по митниците, като най-мъчително ще е на гръцките пунктове, откъдето ще се връщат най-много нашенци. След това по натовареност ще са турските и румънските митници.
Според шефа на КАТ Бойко Рановски най-натоварените трасета по празниците ще са между София и Благоевград до Кулата, както и трасетата към Калотина, Велико Търново, Пловдив и Смолян.

Шефът на пътната агенция обяви, че не се очаква да има лошо време през почивните дни и придвижването ще е сравнително безопасно от тази гледна точка. „Все още не разчитаме на дългосрочни прогнози. Имаме готовност, ако има затруднения по отношение метеорологичната обстановка да се реагира веднага. Въпреки доброто време, през нощта температурите падат, образуват се мъгли“, каза Лазаров и поясни, че пътищата превантивно се обработват с химикали.

Разликата в температурите през слънчевите и топли дни и студените нощи предизвиква заледявания призори и мъгли и намалена видимост през деня, подсетиха от съюза на автомобилистите.

От полицията съобщиха, че са направили специална организация около празниците с цел да се осигури безопасност. Всички места, където се събират повече хора, ще бъдат следени от патрули. Сергиите, магазините и пазарите са вече под специално наблюдение, за да не се допускат нелегални продажби на опасни стоки. Шефът на Охранителната полиция Борислав Муров зави, че вече са задържани почти 1000 нелегални бомбички, а акциите няма да спрат и по празниците.

Отделно от това пътните ченгета ще са мобилизирани да следят трафика не само по големите артерии, но и по по-малките градски и извънградски пътища.

От пътната агенция в сряда забраниха движението на тежки машини по магистралите и основните пътища в страната, за да се избегнат тежките разминавания и натоварването на трафика.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.