iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще глобяват повече за паркиране в градинка в София

Ще глобяват повече за паркиране в градинка в София 04_1428506596

200 лв. ще е санкцията за неправомерно паркиране на непозволени места, пише в промените в Закона за движение по пътищата, които бяха гласувани на първо четене в парламента.

Солените глоби ще се налагат за всеки шофьор, нагло паркирал в паркове, градинки и тротоари. Мярката цели да „възпита” водачите, като амбицията е високата санкция да допринесе за решаването на проблема.

В момента за неправилно паркиране в зелени площи санкциите са 20 или 30 лв.

На вчерашното заседание депутатите приеха и други изменения в Закона за движение по пътищата. По предложение на ГЕРБ и Реформаторите бе решено цената на паркирането в „синя” и „зелена” зона вече да се определя на пазарен принцип съобразно търсенето.

Досега се заплащаше според разходите за предоставяне на услугата. Цената за паркиране ще се определя от общинския съвет. В сряда парламентът прие на първо четене промените в Закона за движение по пътищата, предложени от ГЕРБ и Реформаторския блок.

За да се случи промяната, парламентът замени думата „такса” с „цена”. Това на свой ред узаконява зоните за паркиране, като събраните суми ще отиват в бюджета на конкретния общински съвет. Един от вносителите на законопроекта Станислав Иванов обясни и съобразността на промяната.

„В градовете с обособени зони за платено паркиране се събира „такса”, но тя съгласно закона трябва да бъде разходоориентирана. Невъзможно е да се докаже за всеки случай обвързаността на разходите към наложената такса, понякога се получават разминавания и поради тази причина се създава възможност да не се събира тази такса. Цената се налага за услуга, която е регламентирана и няма нужда да бъде разходообвързана”.

Иванов побърза да успокои, че въвеждането на пазарна цена не е предпоставка за поскъпването на „синята” и „зелената” зона.

Междувременно парламентът отхвърли предложението на БДЦ да се позволи завой надясно при червен светофар.

Отхвърлено беше и искането на Петър Славов от РБ светофарите в страната, да бъдат оборудвани с броячи, които да премигват три пъти преди превключването между сигналите.

Ден преди да излязат във великденска ваканция депутатите окончателно гласуваха и създаването на фискален съвет. Той ще извършва анализ и наблюдение върху държавните финанси.

В началото на пленарното заседание парламентът отбеляза и Международния ден на ромите. От ДПС поздравиха ромите с декларация, в която набелязаха наболелите проблеми на етноса.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.