iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще кърпят шосета в София за зимата

Ще кърпят шосета в София за зимата 10_1446101503

340 км улици в София трябва да се закърпят за зимата и да няма ями по тях, като това е точно 10% от общата дължина на шосетата в града.

Преди да падне първият сняг по-големите цепнатини по улиците, които затрудняват движението, ще бъдат запълнени със специална фугираща смес от ситни камъчета. Това обясни зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.

За първи път тази година т.нар. „зазимяване” ще се извърши от фирмите, които спечелиха миналата есен конкурса на общината за целогодишна поддръжка на улиците в 6-те зони, на които е разделена столицата. Близо 100 000 лева струва на Общината поддръжката на пътната настилка в една зона. Този подход довел до намаляване на разходите за поддръжка с 25% и в сравнение с минали години.

Според договорите, които са сключили с общината, основният ангажимент на фирмите е така да обработят улиците в техните карета, че да няма след това отваряне на дупки.

Освен състоянието на настилката фирмите имат ангажимент и към тротоарите, бордюрите и маркировката. Задължително условие, за да се признаят ремонтите и да няма санкции, е да не се допусне отварянето на дупки в пътната настилка през зимата. В случай, че 25% от улиците в зоната не покриват изискванията, на фирмата ще й бъде платено само половината от възнаграждението. При второ провинение пък няма да и бъде плащано. При такива три нарушения автоматично ще се прекратява договорът на компанията”, обясни Христов. Той обясни, че досега всички фирми са били санкционирани, а през ноември ще изтече гратисния срок и инспекторите ще тръгнат на нови проверки за ями.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.