iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще махат паметника до НДК в София

Ще махат паметника до НДК в София 05_1430658198

Административният съд в София взе решение да отхвърли жалбата на автора на един от най-спорните паметници паметника „1300 години България” Валентин Старчев. Съдът позволи демонтирането на монумента от центъра на града.

На негово място ще бъдат върнати паметните плочи на Първи и Шести софийски пехотни полкове.

„От решаващо значение в случая е, че авторското право върху произведението и самото произведение принадлежат на различни лица – често срещана житейска хипотеза”, пише в решението на съда. Магистратите посочват, че проф. Старчев има авторско право върху бронзовите пластики, а Столична община като собственик на парковото пространство пред НДК има право да управлява и

да се разпорежда с целия монумент

включително и с пластиките.

Правото на автора върху произведението не създава задължение за собственика на произведението да го използва и да го държи в имота си за целия срок на закрила на авторското право – докато е жив авторът и седемдесет години след смъртта му”, пише в решението на съда.

Освен Старчев жалба срещу премахването на творбата са подали и още няколко души, сред които председателят на сдружение „Приятели на Русия и православния свят” и представители на „Граждански комитет Спа-сение 2000” и „Б. брези”. Магистратите обаче отхвърлят и техните искания.

„Личното отношение на гражданите към произведенията на архитектурата и на монументалното изкуство не представлява защитено от закона право или законен интерес, поради което не може да обоснове правен интерес от оспорване на акта”, пише в съдебното решение.

Сега жалбоподателите ще имат

7-дневен срок, в който да обжалват решението

пред Върховния административен съд. Ако това не се случи общината ще може да започне свалянето на грозната и опасна арматура на оглозгания паметник.

Бронзовите пластики обаче ще бъдат запазени и ще се преместят на по-подходящо място в столицата. Общината ще предложи няколко варианта на автора Старчев, където скулптурите могат да се реаранжират.

Инициативен комитет за възстановяване на мемориала на Първи и Шести пехотен полк вече внесоха в общината идеен проект за него. Паметникът представлявал 3 високи стени с имената на над 3000 загинали български войници от София и областта, които образували буквата П, а в средата на стените имало лъв с картата на Санстефан-ска България.

Сега той се пази във Военноисторическия музей. В момента продължава кампанията за дарения за възстановяването на войнишките плочи.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.