iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще обновяват Западен парк

Ще обновяват Западен парк 09_1441618014

Столичният Западен парк ще бъде обновен догодина, а хлапетата ще могат да ходят в него на зелено училище, като в парка те ще провеждат уроците си на открито сред природата, на мястото на старата и изоставена от години сцена.

Това предвижда обявената от Столична община обществена поръчка за избор на проектант, който да предложи идеи за обновяването на Западния парк.

Архитектите ще имат задачата и да представят етапи за ремонта на 530 декара заключени в карето между бул. „Сливница”, жп линията София – Перник, бул. „Царица Йоанна” и река „Суходолска”. Първо трябва да се възстановят обектите по оста от главния вход до шадравана. Проектантите трябва предложат идеи за алпинеума с езерото с

изкуствени реки, езерца и водопади

Те ще трябва да разчистят и подредят камъните на бреговете на езерото, да допълнят растителността и да възстановят арките и пещерата около него. Водната площ трябва да е с нови елементи - стълби, площадки, пътеки и мостчета. Главната алея пък ще се къпе отново във фонтан с ефектно осветление. До нея ще има и нова детска площадка. Семействата ще могат да отдъхват сред природата и на специални места за пикник и скара - с дървени масички и пейки, става ясно от указанията в търга. Кучетата също ще си имат специален кът с оградка западно от Спортния комплекс. Обновен ще и входът откъм бул. „П. Дертлиев”, който ще е с пешеходен мост и велоалея.

Първоначално екипът ще трябва да направи геодезическо заснемане на алеите и растителността. А след това да решат и как да обогатят композицията от дървета и храсти. Проектантите ще трябва да предложат различни варианти за аранжиране на зоните около паметниците и бюстовете на известни личности и пластиките в градината. Експертите от общината искат повече храсти и дървета около периферията на парка, за да се намалят децибелите и шума. Ще се ремонтират и стъпалата на югоизточния вход, с рампа за детски колички и хора с увреждания. Предвиден е и нов пешеходен подлез под бул. „Сливница”.

От общината искат и

идеи за цветна изложба между Розариума и Алпинеума

За да се поддържа всичко, ще се изгради поливна система. Целият парк ще грейне след поставянето на лампи и декоративно осветление. Обзавеждането също ще се смени с нови пейки, кошчета за боклук и кашпи за цветята. Ще се възстановят и всички чешмички и водни пространства. За сигурността на хората е предвидено и видеонаблюдение. Проектите трябва да предложат и подмяната на асфалта по алеите с пясъчни еконастилики, а централните пътеки да са от бетонови плочки с гранитни сиви и цветни павета.

Всички, които искат да участват в поръчката, ще трябва да подадат документи до 14 октомври. Основният критерий за победа ще е най-ниската цена. Предвиденото възнаграждение за проектантите е 72 000 лв. Времето за изпълнение на идеята пък ще бъде 4 месеца от възлагането на поръчката.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.