iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


София е най-добър град за живеене у нас

София е най-добър град за живеене у нас 04_1427886837

Президентът Росен Плевнелиев връчи наградата “Най-добър град за живеене в България” на кмета на София Йорданка Фандъкова. Церемонията беше в НДК вчера.

Столицата беше класирана първа според резултатите от осмото поред издание на националното проучване на “24 часа” и “Дарик” за качеството на живот в българските градове.

Кампанията се реализира с подкрепата на Мтел и банка ДСК.

София събра 213 точки. На второ място е Пловдив с 207, трети - Бургас със 194 точки.

София заслужи

още две

награди - хайтек град, както и специалния приз на Националния дворец на културата.

“Инвестициите в културната индустрия води до инвестиции за цялостното развитие на един град”, заяви изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош, който връчи награда на Йорданка Фандъкова заради това, че столицата бе обявена за творчески град на киното от ЮНЕСКО.

Пловдив получи най-много гласове в читателското гласуване на сайта на “24 часа”. Наградата на кмета Иван Тотев връчи Венелина Гочева, издател на “ 24 часа”. Тя се обърна към кметовоте с думите: “Благодарим ви, защото вие с вашата работа увеличавате възможностите за критерии, по които ние избираме най-добрия град за живеене...”

Пловдив получи и приз за бизнес град. Връчи го министър Лиляна Павлова. “Бизнесът е там, където има инфраструктура, има пътища и магистрали, има условия за развитие”, каза г-жа Павлова.

Още в началото на церемонията главният редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев и програмният директор на “Дарик” Константин Вълков представиха списанието годишник “Най-добрите градове за живеене в България” -

цветно, луксозно

и с интересни

четива

Министърът на спорта Красен Кралев, който е от Варна, връчи наградата на кмета на Бургас - обявен за град на спорта. Бургас има това признание от Европейската комисия

Радосвет Радев, собственик на “Дарик”, връчи на кмета на Русе Пламен Стоилов наградата на слушателите на радиото. Радев нарече Русе “най-европейския български град”.

За най-красив беше обявен Асеновград. Наградата на зам.-кмета на Асеновград Мария Вълканова връчи генералният директор на БТА Максим Минчев.

Мирослав Боршош, изпълнителен директор на НДК, връчва на кмета на София Йорданка Фандъкова специалната награда на НДК

Министърът на околната среда Ивелина Василева (вдясно) връчва на кмета на Хисаря Пенка Ганева приза за зелен град.

Наградата за исторически град отиде във Велико Търново, който е на 7000 години. Връчи я министърът на културата Вежди Рашидов. “Елате във Велико Търново, за да усетите сърцето и душата на България, както и гостоприемството на търновци”, отправи покана кметът Даниел Панов.

Главният редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев и програмният директор на Дарик радио Константин Вълков трябваше да връчат наградата в една от най-важните категории - за най-добър град

за живот на

младите хора

в България

Кметът на Варна Иван Портних закъсня за церемонията поради пътни затруднения. Той дойде след края ѝ, но президентът Росен Плевнелиев веднага му връчи престижната награда

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева награди Хисаря като най-зелен град. “Вървете все в зелената посока, защото тя е най-вярната посока”, пожела на хората от Хисаря г-жа Василева, когато връчи приза на кмета Пенка Ганева.

Тази година има нова специална награда - за град герой. Първи неин носител е Харманли, градът, който пое притока на бежанците.

Кметът Михаил Лисков чистосърдечно призна, че

не знае да се

радва ли на

тази награда,

след като си спомня какво е минало през главата му, както и през главите на харманлийци. Той благодари на съгражданите си, че са издържали на предизвикателствата.

Виолина Маринова, директор на Банка ДСК, връчи наградата на кмета на Стара Загора Живко Тодоров за най-перспективен град.

Приморско е отличен като парти град. Министърът на туризма Николина Ангелкова връчи табелата на кмета Димитър Германов.

Тази година градовете в България бяха оценявани по 31 критерия, обединени в 10 групи - икономика, зелен живот, баланс работа/свободно време, семейство, уличен живот, трафик/състояние на пътната мрежа, свързаност, здраве, образование и култура, престъпност.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.