iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Училище в София приема повече първокласници, отколкото може да поеме капацитетът му

Училище в София приема повече първокласници, отколкото може да поеме капацитетът му 08_1440656889

Столичното 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" приема повече първокласници, отколкото може да поеме капацитетът му, като за това алармираха родители на ученици от по-горните класове на въпросното школо дни преди началото на учебната година. Те казват, че децата им ще бъдат сбутани в малки класни стаи, само и само за да се "усвоят" повече първолаци. Всяка година училищата се борят за повече деца в първи клас, тъй като това носи допълнителни пари за школския бюджет.

Самият директор на 119-то училище Диян Стаматов съобщи пред Нова тв преди дни, че капацитетът на учебното заведение е изчерпан още преди две години. Затова е смущаващо, че всяка година новоприетите първолаци там се увеличават. През миналата година децата, прекрачили за първи път училищния праг, са били 188, разпределени в 7 паралелки, което прави по около 26 деца в паралелка. Тази година по прогнозни данни на МОН за момента са записани 192 деца в 7 паралелки, което прави средно по около 27 деца в клас.

Според Наредба №7 от 29 декември 2000 г. на МОН броят на учениците в една паралелка може да бъде и над норматива за максималния брой от 22-ма души, но с не повече от 10%, или не повече от 24 ученици. В особени случаи броят може да се завиши и с над 10% след разрешение на министъра на образованието по мотивирано предложение от съответния директор. На въпрос на "Сега" дали в министерството е постъпило подобно предложение и дали то е одобрено, оттам отговориха, че доклад от директора ще бъде представен непосредствено преди началото на учебната година - на 14 септември. "Много родители записват децата си в повече от едно училище и решават къде да ги обучават в последния момент. По тази причина към момента подаваме само прогнозни бройки. Окончателният брой на записаните ученици за първи клас за всяка учебна година става ясен на 15 септември 2015 г. след представяне на списък-образец 1 за 2015/2016 г.", уточниха от МОН.

Това обаче може да доведе до абсурд, защото не е ясно какво ще стане със записаните към момента 192 първолаци, ако всички решат да останат да учат в 119-то, а министърът не одобри предлаганите от директора бройки. "Може ли да се стигне до отписване на някои деца, или всички ще бъдат побрани", питат родители и се възмущават защо няма законово ограничение пред директорите да приемат повече деца при запълнен капацитет на училището.

Първоначалното намерение на директора Стаматов беше да измести третокласниците за една година в сградата на близката гимназия по фризьорство. Това означаваше децата да учат с по-големи ученици в сграда със съвсем друг вътрешен ред и правила. Преди ден от МОН изрично уточниха, че всички ученици на 119-о СОУ ще учат в обичайната си сграда и никой няма да бъде местен.

Не е ясно и къде точно ще бъдат разположени първолаците, както и останалите ученици. Директорът обяви, че неговият кабинет ще бъде превърнат в класна стая за 27 деца, отделно неизползваните помещения отдавна били пригодени за обучение. До редакционното приключване на броя в. "Сега" не успя да се свърже с Диян Стаматов.

ПРАВИЛА

Според правилника за прилагане на Закона за народната просвета директорът, като орган за управление на училището, организира, контролира и отговаря за цялостната дейност в училището, включително и за приемането на деца и ученици, поясняват от МОН. Именно той преценява колко ученици може да приеме и да запише съобразно капацитета на сградата, както и в кои класни стаи ще се обучават учениците. Нормативната уредба постановява още, че ако молбите за записване на първокласници са повече от капацитета на училището, редът и условията за прием се определят със заповед на директора в съответствие с решението на педагогическия съвет, който има правомощия да определя по какъв начин ще се извърши приемът. Родители на ученици от училището обаче сигнализираха, че са поискали да видят въпросното решение, но то не им било предоставено. Такова не се открива и на сайта на училището.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.