iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В мъжкия басейн в Централна баня в София ще правят театрални постановки

В мъжкия басейн в Централна баня в София ще правят театрални постановки 04_1428249424

Превръщат мъжкият басейн в Централната баня в столицата в сцена за симфонични концерти и театрални постановки. На новата арена ще има три нива с балкон и ще има 400 седящи места.

„Поради начина на изграждане акустиката в залата е много интересна и сме убедени, че може лесно да стане любимо място за концерти на класическа музика. Както знаете, общината поддържа 3 оркестъра, които нямат собствена сцена в градското ядро, и по този начин те биха се сдобили с идеалната локация за своите големи събития”, обясни пред „Монитор” зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов. Женският басейн също ще се преобрази в зала, в която да играят част от представленията си актьорите от театър „Възраждане”. Той се надява, че до месеци Столичният общински съвет ще вземе решение за превръщането на двата басейна в зали. В бившата баня ще могат да се редят и различни изложби, да се провеждат конференции и да се четат лекции.

През тази година в едното крило общината ще отвори музей за история на София. Заради обжалване в съда на процедурата вече година кметството не може да започне да реди ценните предмети.

Делото е насочено за 6 април

и ако всичко е наред, в началото на май ще започнем да подреждаме изложбите, каза д-р Чобанов. Той допълни, че за деня на София - 17 септември, музеят трябва да отвори врати. „Ще поканим много гости от чужбина, както и директора на музея на Париж”, допълни зам.-кметът.

В залите ще бъдат представени

над 120 000 уникални експоната

за първи път от 60 години. Те ще са разположени на площ от 5600 кв.м на четири нива в 10 тематични зали. Изложбите ще са посветени на античния град, Софийската света гора, културния и обществения живот на София и Третото българско царство. Във всеки салон ще има холограми, ще се прожектират и филмчета. Освен това ще има модерни конзоли, които ще дават допълнителна информация на гостите.

В залата, посветена на древния град, ще бъде експонирано

праисторическо жилище с огнище

портата на антична Сердика, златната купа от с. Казичене (Х-VIII в. пр. Хр.) и мраморното торсо на Атина. Темата за силата на духа ще бъде представена чрез много стенописи, икони и църковна утвар от софийските манастирски храмове, Боянския поменик и Осмогласника от 1645 г. В друга, която ще представя държавните и общинските институции, ще са разположени масата и столовете, на които е заседавал Министерският съвет до 40-те години на миналия век, и тронът, на който царят е сядал при посещенията си в парламента. Специално пространство е отделено и за бита на столичани. Там ще има автентични мебели, които ще показват на посетителите как е изглеждал домът на софиянеца. В друга от залите хората ще попадат в дворцов кабинет. Там ще са двата царски трона от двореца и бюрото на Фердинанд. Другите около 7000 кв. м трябваше да се предоставят на концесия за изграждането на спа център. Инвеститорите обаче така и не проявиха интерес към тях, затова в момента се разработва концепция там да се направи

музей на „Българския ХХ век”

Залите ще са посветени на двете световни войни, държавните преврати, тоталитарния режим, Държавна сигурност и дори митингите през 1997 г.

„Концепцията се подпомага от фондация „Америка за България”, работим с Министерството на културата и Института за изследване на близкото минало”, обясни д-р Чобанов.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.